“Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu”. Sense cap mena de dubte enguany ha rigut. Hem gaudit d’un diumenge radiant, sense pràcticament cap núvol enlloc, i amb temperatures força agradables al centre del dia.

El Dia de la Marmota és un mètode folklòric usat als Estats Units i al Canadà per preveure també el final de l’hivern. Segons la creença, si la marmota en sortir del cau veu la seva ombra, pel fet de ser una jornada assolellada, s’espanta i de nou es reclou al cau. Això significa que l’hivern encara durarà sis setmanes més. Per contra, si el cel està ennuvolat, la marmota abandona el cau i això implica que arribaran dies més càlids i primaverals.

Els mapes del temps, però, no apunten cap a temperatures baixes, sinó justament cap a una setmana marcada per vents de garbí i ponent que al litoral català podran implicar temperatures màximes clarament superiors als 15 graus. En qualsevol cas, caldrà esperar unes setmanes encara per certificar si enguany la Candelera i la marmota tindran la raó o no.