can vies josep bou

La història del Centre Social Autogestionat de Can Vies va començar un 10 de maig del 1997, és a dir, aquest dimarts fa justament 25 anys. Un aniversari que aquest espai ocupat del carrer dels Jocs Florals celebra amb un programa d’activitats obert al veïns del barri de Sants. De fet, un quart de segle després Can Vies continua reivindicant la seva “potència transformadora” que, segons expliquen en un comunicat a les xarxes, ha estat “la llavor de molts projectes que avui fan de Sants un barri amb un teixit veïnal crític i fort”.

15 dies de celebracions

Les activitats per celebrar els 25 anys s’inicien aquest dimarts al vespre amb un sopar d’aniversari i s’acabaran el 31 de maig amb un “brindis pels vuit anys de la reocupació veïnal” de l’edifici. Entremig hi ha molts actes programats, com la celebració d’aquest dissabte, 14 de maig, a la plaça de Bonet i Muixí, o una exposició sobre els 25 anys de la okupació a la Lleialtat Santsenca.

Un intent de desallotjament, un enderroc i una reconstrucció

Can Vies s’ha convertit en un símbol del moviment ocupa a la ciutat de Barcelona. Especialment, després de sobreviure a un intent de desallotjament i enderroc parcial de l’edifici amb el govern municipal de Xavier Trias, el maig del 2014, que va derivar en cinc nits d’intenses mobilitzacions al carrer per salvar-lo. De fet, arran d’això els col·lectius de Can Vies van iniciar una campanya de micromecenatge per reconstruir l’edifici. Uns treballs que van durar més d’un any, fins a l’octubre del 2015.

Després d’això, però, Can Vies ha continuat formant part del debat polític. En les darreres eleccions municipals, el maig del 2019, va ser un dels temes destacats de la campanya, amb veus a favor i en contra d’enderrocar-lo definitivament. El govern d’Ada Colau, però, descarta enderrocar Can Vies i es mostra a favor desafectar l’edifici i modificar el pla urbanístic actual.