Equip de la nova unitat pediàtrica de covid persistent de Can Ruti

(ACN) L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) ha posat en marxa una unitat de covid persistent pediàtrica, pionera a Catalunya i que atén menors que després de passar la malaltia continuen presentant símptomes. Les principals seqüeles són fatiga, dificultat respiratòria, debilitat i cefalees.

La unitat va començar a funcionar el 15 de desembre i actualment atén 14 pacients d’entre 10 i 17 anys provinents de les regions sanitàries Metropolitana Nord, Lleida i Girona. Alguns d’ells van patir la malaltia el març del 2020 i encara avui presenten símptomes. “És important donar una atenció multidisciplinària atenent les manifestacions físiques, cognitives i emocionals que això comporta”, explica la cap del Servei de Pediatria de Can Ruti, Maria Méndez.

En aquest sentit, la unitat està integrada per professionals del Servei de Pediatria especialistes en malalties infeccioses, neurologia, pneumologia i cardiologia, així com professionals dels serveis de Psiquiatria, Psicologia, Rehabilitació i Radiologia i professionals de l’educació. L’equip compta també amb professionals de l’Àrea de Neuropsicologia de l’Institut Guttmann, on també treballen per la rehabilitació de pacients de covid-19 que presenten seqüeles neurològiques.

Quan arriba un pacient nou a la unitat, els especialistes fan una primera visita per analitzar el cas i poder establir un pla terapèutic personalitzat que pot incloure tractament rehabilitador i mèdic i suport psicològic. Can Ruti valora aquesta “atenció integral” com un camí per millorar la qualitat del vida dels pacients i també per impulsar la recerca en aquest camp.

Al juny, l’Hospital de Can Ruti ja havia creat la Unitat de Covid-19 Persistent, que, tot i no estar especialitzada en pacients pediàtrics, ofereix també una atenció multidisciplinària. Els malalts de covid persistent consideren que, fora d’aquests espais especialitzats, sovint se senten incompresos per part dels professionals sanitaris.