La finca històrica de Can Ripoll, al carrer d’Alfons XII amb el de Madrazo, es convertirà en una residència privada per a gent gran. Tindrà una capacitat de 50 places en un edifici nou que es construirà on ara hi ha el vell i el jardí passarà a ser d’ús públic.

La finca, de 700 metres quadrats, ha estat reivindicada pels veïns durant molts anys i gairebé va passar a ser de propietat municipal fa set anys. Al final, però, l’operació urbanística no es va materialitzar.

Ara, l’Ajuntament ha aprovat el Pla especial urbanístic de regulació de l’equipament que permetrà convertir-lo en residència. Una aprovació que els veïns celebren perquè l’edifici deixarà d’estar abandonat després de gairebé 20 anys en desús i també perquè els jardins s’obriran a la ciutadania.

L’edifici podria haver estat públic

L’any 2014 la finca de Can Ripoll, a Sant Gervasi Sud, va estar a prop de convertir-se en propietat municipal. L’Ajuntament volia fer una permuta amb la constructora Núñez i Navarro d’uns terrenys públics del Parc de l’Oreneta a canvi de la Torre Garcini i Can Ripoll, que estaven en desús.
La permuta permetia a Nuñez i Navarro construir habitatges de luxe en uns terrenys edificables de 6000 metres quadrats situats dins del Parc de l’Oreneta i, a més, augmentar-ne l’edificabilitat.

L’oposició veïnal, amb la plataforma Defensem el Parc de l’Oreneta al capdavant, va aturar l’operació urbanística i, finalment, només la Torre Garcini va passar a ser de propietat municipal. Ara, set anys més tard, Can Ripoll es convertirà en una residència de gent gran, però privada.

Demanen places públiques a la residència privada

Els veïns demanen poder beneficiar-se d’un equipament que han reivindicat repetidament que fos municipal. “Ens agradaria que hi hagués una certa quantitat de places públiques per als veïns del barri“, reivindica Bartolomé Criado, vicepresident del Consell de Barri de Sant Gervasi – Galvany, que afegeix que no seria lògic que aquesta residència fos només per a gent de fora del barri. Albert Batlle, regidor de Sarrià – Sant Gervasi, ha afirmat que “en un futur la Generalitat de Catalunya podria negociar algunes places concertades en aquesta residència”.

Projecte de la futura residència geriàtrica privada de Can Ripoll

Jardins oberts a la ciutadania

Des que es va abandonar el 2003, la finca es va convertir en un mal de cap per als veïns, per les ocupacions i la salubritat. El veïnat de les finques contigues ha rebut la notícia amb els braços oberts perquè significa el final de la brutícia i, a més, un espai per als veïns, ja que els Jardins de Can Ripoll s’obriran a la ciutadania i complementaran els de la finca de Can Ferrer, situats al davant. “És una gran satisfacció i alegria perquè guanyarem aquest trosset de jardí i en aquest barri hi falten espais verds“, explica Andrés Tigero, president d’una comunitat de veïns contigua a la finca.