Celebren 230 anys. Ho anuncien amb aquest cartell penjat del carrer d'en Quintana. Aquest restaurant va obrir com a granja. MONTSE AGUT, copropietària de Can Culleretes "El negoci aquest el va començar una senyora que estava en una porteria d'un convent de monges a la plaça de Sant Jaume. Primer només venien mató, poques coses però es veu que allò es va anar ampliant molt i les monges li va dir que tenir que buscar algo i va venir aquí." Era l'any 1786. Ronda una llegenda sobre l'origen del nom Can Culleretes. "En aquest menjador que estem ara hi havia una barra, un mostrador i es veu que feien falta moltes culleretes. I es veu que els cambrers sempre deien: "nois, culleretes","nois, culleretes." Fa més de 30 anys, van rebre per sorpresa un certificat del llibre rècord del Guinness que els acredita com el restaurant més antic de Barcelona i el segon d'Espanya. Encapçala el rànquing la Casa Botín de Madrid, que va obrir el 1725. Els pares de la Montse van agafar les regnes del negoci l'any 58 i amb els anys van poder comprar el local. Ara el relleu familiar està garantit. "I ara en aquest moment hi ha la meva germana i el meu cunyat. Estic jo. Tenia el meu marit però va morir i tenim dos fills cada un que també estan al negoci." La família Agut ha anat fent obres conservant l'estil del local. Els elements originals són les bigues d'aquest menjador i els baixants de ceràmica, els plafons són posteriors. La propera reforma que volen fer és optimitzar l'espai de la cuina.
La seva història“Noies, culleretes!”,
aquesta frase diuen que va donar nom al local. El cambrer s’acostava al mostrador i demanava culleretes perquè els comensals poguessin menjar les postres. L’àvia de Joaquim Pujol va obrir en aquest local una granja on venia dolços com natilles, crema catalana, xocolata o menjar blanc. El 1890 Tito Regás, besavi d’Oriol Regàs, va comprar el local i el va convertir en un restaurant. Va ser aleshores quan va instal·lar tres grans pintures murals de Francisco Tey, sis plafons de ceràmica de Xavier Nogués i unes grans làmpades. A principis del segle XX es va fer famós pels seus sopars de duro. Després de la Guerra Civil la família Regás va cedir el restaurant al Gremi d’Hostalers i de Cuiners. Van ser uns anys de decadència fins que el van posar en venda i Francesc Agut va agafar les regnes del local el 1958. Actualment estan al capdavant del local les dues filles de Cisco Agut, la Montse i l’Alícia, i el seu gendre Berna juntament amb quatre néts d’en Cisco i la Sussi.
Un dels emblemàtics
Can Culleretes és un dels 228 establiments que constitueixen el nou Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic, històric-artístic i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona. Els locals es divideixen en tres nivells de protecció: els establiments de gran interès, que conserven la majoria d’elements patrimonials (E1); els establiments d’interès (E2), i els establiments que contenen elements d’interès paisatgístic (E3). Can Culleretes s’ha classificat amb una E2, així com 151 establiments més.
Un milió d’euros per protegir-los
L’Ajuntament activarà un paquet de mesures econòmiques de promoció i protecció dels comerços emblemàtics de la ciutat valorat en un milió d’euros anuals. Es proposen bonificacions de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) del 50 % als establiments de la categoria E1, i del 35 % als comerços que pertanyen a les categories E2 i E3, i subvencions a l’impost sobre béns immobles (IBI) i en el marc de la campanya per a la protecció i la millora del paisatge urbà. A més, s’ofereixen serveis d’assessorament i acompanyament empresarial i accions de suport en els àmbits de la cultura i el comerç, com per exemple la Ruta dels Emblemàtics.