Després de molts estira-i-arronses, l'Ajuntament ha aconseguit desencallar el projecte urbanístic de Can Batlló. El consistori i el Partit Popular han arribat a un acord i a la Comissió d'Hàbitat Urbà han aprovat que la transformació d'aquest recinte industrial tiri endavant amb el suport a última hora d'Esquerra Republicana. ANTONI VIVES, regidor d'Urbanisme "Jo crec que fem un molt bon acord per a la ciutat, crec que establim un precedent molt positiu per la ciutat." Aquest és un dels moments més esperats pels veïns de la Bordeta. La comissió d'urbanisme ha reactivat un projecte que feia més de 30 anys que estava aturat. JOSEP MARIA DOMINGO, membre del Centre Social de Sants "La valoració és bona. Ara sembla que va seriosament. Ara sembla que ha tirat endavant, ara esperem el ple del dia 24, vejam si s'aprova d'una vegada. Estem segurs que sí, però fins que no estigui aprovat no estarem contents del tot. De moment n'estem satisfets." Ajuntament, Esquerra Republicana i Partit Popular s'han unit per desencallar el projecte. La immobiliària Immogaudir, propietària de Can Batlló, en cedirà els terrenys a canvi de que l'Ajuntament li compri una finca a Horta-Guinardó per més de 21 milions d'euros. Això sí, Immogaudir haurà de destinar els diners a urbanitzar Can Batlló. ELSA BLASCO, regidora d'ICV-EUiA "Amb aquest acord el benefici de l'operació és per a Immogaudir, perquè li estem arreglant la vida a l'empresa responsable de tenir encallat el procés de Can Batlló durant tants anys." ASSUMPTA ESCARP, portaveu del PSC "No hem decidit encara el vot. Tinc molt clar, com a regidora adscrita al districte de Sants mai posarem bastons a les rodes per tirar-lo endavant, però sí que crec que, quan hi ha el mínim dubte que una cosa es pot pagar més barata, hem de buscar-la i pagar-la més barata." El suport del PP no és gratuït. El consistori haurà de garantir l'inici de les obres de 50 dels 450 pisos de protecció oficial abans que acabi l'any i haurà de destinar set milions d'euros a indemnitzar els industrials de Can Batlló. Però perquè tot això es faci realitat caldrà esperar l'aprovació definitiva del projecte.

El projecte es va aprovar inicialment ahir en la Comissió d’Hàbitat Urbà. La votació suposa desencallar el projecte de transformació de Can Batlló, una reforma per la qual l’Ajuntament va presentar un pla al gener però el va haver de retirar per manca de consens.

El preu del solar del Guinardó

Tots els grups de l’oposició van posar en dubte la taxació de la finca del Guinardó que l’Ajuntament comprarà a la immobiliària propietària de Can Batlló per tal de desbloquejar la reurbanització del recinte fabril. L’Ajuntament havia acordat pagar 22,5 milions d’euros. El PP en va exigir una valoració independent i els tècnics de la UPC han acabat rebaixant un 6,3% el preu del solar (finalment pactat en 21,2 milions).

L’Ajuntament no pagarà pas en efectiu aquests diners a Immogaudir, sinó fent-se càrrec dels costos de la reurbanització de Can Batlló que, en principi, havien d’anar a càrrec de la immobiliària com a propietària de tot el recinte. El problema és que, durant els darrers anys, Immogaudir mai s’ha decidit a donar el pas de promoure aquesta nova urbanització. Els primers 10 milions d’euros d’inversió municipal, a càrrec del pla Empenta, serviran per indemnitzar els industrials que encara queden a l’antic recinte fabril. La resta s’inclouran als pressupostos dels propers anys per anar avançant en l’arranjament de carrers i infraestructures. Serà llavors quan la immobiliària podrà fer-hi els pisos que té projectats. L’Ajuntament hi ubicarà equipaments i habitatges de protecció.

L’aprovació inicial d’aquesta operació urbanística es completarà la setmana vinent amb la votació al Ple de l’Ajuntament. Després s’obrirà un període d’exposició pública, en què qualsevol ciutadà pot presentar-hi al·legacions, i al març el consistori podria aprovar ja definitivament el projecte.