Més d'un milió i mig d'haitians continuen vivint al carrer. A la destrucció física d'aleshores, s'hi ha sumat una epidèmia de còlera i un clima de tensió política creixent. Tot i que en un any s'hi ha fet molta feina, encara queda molt per fer. IOLANDA FRESNILLO, investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització "Ens equivocaríem si penséssim que només cal reconstruir cases i treure runa, també cal una reconstrucció política i social". El més important és no oblidar-se del país. Segons la Federació Catalana d'ONG pel Desenvolupament, només un 46% de les ajudes promeses per la comunitat internacional hi han arribat. Per tornar a fer visible la situació, s'ha organitzat la campanya "Haití, un terratremol que dura segles". S'organitzaran activitats com taules rodones i una bicicletada. Els qui ho vulguin podran deixar missatges de suport als haitians en aquesta xarxa. I el Palau Robert acollirà una exposició de fotografies com aquestes.

L’inici de la campanya coincideix amb el primer aniversari del terratrèmol de 7,2 graus en l’escala de Richter que va sacsejar el pais.  El sisme va deixar 220.000 morts i dos milions d’afectats i va agreujar la situació d’extrema pobresa en què viu el pais que, un any després, està lluny de recuperar-se.

Precisament, la campanya vol denunciar les causes que han convertit Haití en un dels més vulnerables del món després del sisme. Els organitzadors diuen que no es tracta només d’una reconstrucció física. Recorden que, després del terratrèmol, el pais ha patit els efectes d’un huracà, una epidèmia de còlera i un clima de tensió política constant.

Entre altres activitats, la iniciativa inclou l’exposició “Haití, un terratrèmol que dura segles”, taules rodones, teatre i una bicicletada popular. També vol la col·laboració ciutadana i demana a tothom que escriguin textos solidaris amb Haití per després penjar-los en una xarxa instal·lada al Palau Robert.