Amb aquest anunci es pretén donar a conèixer la xarxa de punts de recollida d'aparells elèctrics i electrònics. Són els residus que creen més contaminació i, per tant, cal fomentar-ne el reciclatge. Sobretot, perquè Catalunya no està complint la directiva europea en aquest àmbit. JOSEP MARIA TOST, director de l'Agència Catalana de Residus de Catalunya "Europa ens marca que des del 2012 hauríem de ser capaços de recollir 4kg per habitant i dia d'aparells per habitant i any i estem aquest moment a Catalunya amb dos quilos i mig. Per tant, hem de fer un recorregut. hem de treballar, hem d'evitar que la gent aculli els aparells a casa." Aquesta campanya és la darrera que es llença en el format de les Mamzelles. La primera va ser la d''Envàs on vas' que, de moment, ja ha aconseguit reduir un 4% els impropis. En la nova campanya dels aparells elèctrics i electrònics hi ha una novetat: a partir del 22 de novembre tothom qui lliuri un aparell vell a una botiga adherida a la promoció i en compri un de nou similar entrarà en un sorteig per guanyar 300 € de descompte en aquests establiments. En total, s'atorgaran 200 premis. GONZALO MORALES, gerent del Gremi de comerciants d'electrodomèstics de Catalunya "Pot ser una oportunitat i que creï al voltant de les botigues un trànsit que pugui d'alguna manera fer augmentar les vendes que fins ara estàvem molt malament." Des del gremi afirmen que, en aquests moments, la recollida de grans aparells electrodomèstics, com ara els frigorífics, és la que funciona més bé des les botigues. Però la cosa canvia quan es tracta d'aparells més petits. Diuen que són els més difícils de recollir per reciclar.

En vista que no s’estan assolint els objectius de recollida selectiva que marca la Directiva Europea, la campanya vol donar a conèixer als ciutadans la xarxa de punts de recollida de què disposen. Segons la Directiva Europea, cada habitant ha de recollir 4 quilos d’aparells electrònics i elèctrics per any i aquest 2012 a Catalunya només se’n van recollir 20.000 tones, que representen 2,51 quilos per habitant i any.

Per fomentar-ne la participació i crear complicitats, la promoció incorporarà un sorteig obert a totes aquelles persones que entre el 22 de novembre i el 22 de gener lliurin un aparell elèctric o electrònic vell a una botiga adherida a la promoció. En total s’atorgaran 200 premis a través de sortejos diaris de vals regals per un import de 300 euros de descompte per a la compra d’un aparell elèctric o electrònic nou.

Separar bé els residus d’aparells elèctrics o electrònics

Els residus elèctrics o electrònics s’han de tractar de forma diferenciada. Si no es separen de la manera correcta i no se sotmeten a un tractament selectiu dels components i materials utilitzats per fabricar-los poden causar problemes de contaminació en les emissions atmosfèriques.