A Vallcarca fa temps que els veïns recuperen solars abandonats per donar-los vida, com la celebració del darrer The Exploding Fest. En aquesta zona hi ha una desena d’espais buits i ara el col·lectiu Desenruna vol promoure-hi una xarxa d’horts comunitaris. Per fer-ho, han engegat una campanya de micromecentatge per recollir fons i poder treballar aquesta terra plena de runa i pedres, amb l’objectiu de generar un barri més rural.

“Vallcarca serà rural o no serà”

L’objectiu de la campanya és convertir els espais abandonats en cultius urbans. La xarxa d’horts comunitaris ja ha començat a treballar al solar de sota el pont de Vallcarca, al del patatar, i al parc de les Vinyes, on, per exemple, creixen les carxofes. El projecte vol proveir d’aliments frescos el veïnat i combatre l’emergència climàtica. El lema del col·lectiu és “Vallcarca serà rural o no serà”. “És un lema que segons com pot fer riure, perquè sona ridícul, però nosaltres creiem que justament que soni ridícul és un signe de com de poc seriosament ens estem prenent aquest problema”, assenyala David Martí de Desenruna.

Recollida de fons per poder treballar la terra

El projecte ja està en marxa, però necessiten fons per aconseguir terra adobada, eines, material de reg i arbres. Amb la campanya esperen aconseguir 5.000 euros que els ajudaran a millorar els cultius. “Realment necessitem fons, perquè la terra aquí és molt dolenta, és terra on hi havia cases, terra plena de runa, plena de pedres i si la comences a treballar manualment, és complicat”, explica David Martí.

Tot i això, ja han recuperat alguns espais com el solar de sota el pont, on han remogut la terra i han plantat faves per nitrogenar. Al barri, ja compten amb diferents iniciatives per promoure els cultius com un hort comunitari al carrer de la Farigola des de fa 8 anys, amb horts municipals i per a les escoles a l’Aula Ambiental Bosc Turull, el compostatge comunitari o en poc temps al nou Casal de Barri Can Carol.