L’Hospital Vall d’Hebron ha desenvolupat una calculadora que permet predir possibles complicacions en els fetus amb retard de creixement. Aquesta metodologia pot oferir un assessorament individualitzat als pares, des del mateix moment del diagnòstic, sobre els possibles problemes que es poden trobar durant l’embaràs, i també la probabilitat de tenir un part prematur. Els fetus poden tenir un retard de creixement precoç en un 3-4 % dels embarassos.

Segons el doctor Manel Mendoza, investigador del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del VHIR, el fet que no hi hagi tanta incertesa davant del diagnòstic fa que “els pares puguin entendre molt millor la situació i les complicacions que pot comportar”. Això, segons Mendoza, fa que se sentin “menys angoixa” i que s’impliquin molt més en les recomanacions i el seguiment que se’ls ofereix. Fins ara, era el metge el que, a través de la seva experiència, “donava una aproximació sobre la data del naixement o les seqüeles que podria tenir el fetus”, assegura.

Dues maneres de fer el càlcul

Per aconseguir aquesta metodologia de càlcul s’ha fet el seguiment de 173 gestants amb fetus amb retard de creixement precoç. S’han tingut en compte molts factors, com les característiques de la mare, alteracions en l’ecografia i uns de relacionats amb el funcionament de la placenta (coneguts com a SFlt1/PIGF). Tota aquesta informació és la que ha servit per desenvolupar l’algoritme o calculadora predictiva.

Justament els factors relacionats amb el funcionament de la placenta són la millor manera de conèixer-ne el risc. Tot i això, com que aquests marcadors no estan disponibles en tots els centres sanitaris s’ha creat una segona fórmula de càlcul. Aquesta calculadora es troba en línia i és accessible per a tothom.