EMILI LAVÈRNIA, Gremi de Jardineria de Catalunya "Va haver-hi vent, això és evident, i després també les pluges anteriors van estovar el terra i van provocar que l'arbrat no estigués ben fixat. Una cosa més l'altra provoca la caiguda dels arbres." "Si a vegades estan inclinats per qüestions de llum, perquè han crescut així, quan ve el vent en formes extraordinàries com ahir, el tronc pot vèncer i tombar. Es poden trencar o si s'arrenca del terra és perquè prèviament hi ha hagut unes pluges molt intenses que han fet que el terra estigui tou." "Normalment quan es trenquen és perquè tenen una fisura al tronc i si cauen de soca-arrel és perquè estan mal falcades, en llocs on les arrels no han pogut penetrar."
El mestre jardiner barceloní Joan Bordas considera fora de la normalitat la caiguda d’un centenar d’arbres pel temporal de vent d’aquest desembre: “A tot Europa cauen arbres però aquí en cauen molts més perquè per desgràcia no tenim la cultura que hi ha al continent amb la plantació i l’estima dels arbres.” En declaracions a Barcelona FM, Bordas ha explicat que a Europa hi ha normes d’obligat compliment pel que fa a la plantació dels arbres, unes indicacions que “aquí ningú no es mira”; escollir exemplars inadequats per plantar en un determinat lloc, no fer la plantació d’acord amb les normatives europees i no cuidar-los ni podar-los correctament explicaria, segons Bordas, la caiguda d’exemplars per les ventades.“Els arbres no volen caure, fan tot el possible per no caure”, diu.
“Es busquen plantes barates”
El mestre jardiner també ha parlat de les palmeres, que tot i no ser un arbre autòcton pot acabar arrelant a la ciutat. Bordas veu un problema en la salut de l’arbre: “Es busquen plantes barates de tercera o quarta qualitat, s’escull un arbre malaltís que no és fort i valent i es planta.” Considera que el procés de plantació amb eslingues pot malmetre l’exemplar. “Les eslingues són uns cables i cordes totalment fora de norma. Cada cop que es trasplanta amb una eslinga, això fa malbé les venes interiors de les palmeres. A la llarga causa ferides no visibles que és impossible que es curin” i que segons Bordas acaben causant la caiguda de l’arbre. “Passem les plantes com a culpables i els culpables som nosaltres, per no haver fet les coses com calen”, sosté.
Per altres experts en arbrat i jardineria com Emili Lavèrnia, del Gremi de Jardineria de Catalunya, la caiguda de l’arbrat es va agreujar per les pluges intenses anteriors a la ventada. “El terra s’havia estovat amb les precipitacions i això, sumat al vent, va propiciar la caiguda dels arbres”, ha afirmat. Lavèrnia considera que si el terreny hagués estat més sec, el nombre d’exemplars caiguts hauria estat menor. També pot influir el fet que hi ha exemplars que han crescut inclinats per qüestions de llum o perquè la poda no s’ha pogut realitzar quan tocava.
Segons Lavèrnia, el cas de les palmeres és diferent perquè se suposa que el tronc és més flexible i si cauen, el més probable és que hi hagi danys estructurals anteriors. “Normalment quan es trenquen és perquè tenen una fissura al tronc i si cauen de soca-rel és perquè estan mal falcades, en llocs on les arrels no han pogut penetrar.”