La protesta ha estat convocada per la Plataforma pel Dret a la Salut i l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample per donar continuïtat a les tancades dels darrers mesos en contra de les retallades als hospitals públics. Ara, treballadors i usuaris lluiten contra el nou model de governança de l’Hospital Clínic que, durant els darrers dies, ha presentat el director del centre, Josep Maria Piqué.

Es tracta de mantenir el caràcter públic del Patronat de què depèn l’Hospital Clínic alhora que se’n traspassa la gestió a una altra societat privada, governada per alguns caps de servei i professionals vinculats a la direcció del centre. D’aquesta manera, la direcció creu que el Clínic assajaria un model d’autogestió més d’acord amb les necessitats del dia a dia i blindat de les decisions polítiques de les administracions públiques. Però el que Piqué anomena autogestió, els treballadors en diuen privatització, perquè la fundació certament seria privada. I denuncien una manca de transparència des del moment de la seva constitució que podria derivar en casos de corrupció.

Als treballadors també els preocupa que la seva relació laboral es canalitzi a través d’un ens totalment privat, del qual els polítics no hauran de donar comptes. Els sindicats dels treballadors del Clínic sospiten que algunes multinacionals de la gestió sanitària podrien també prendre posicions dins d’aquesta societat privada que gestionaria el Clínic. S’ha especulat amb l’entrada de capital d’origen àrab o bé japonès, tot i que la direcció del centre no ho ha dit pas en cap moment.