covid catalunya
Foto: Jordi Pujolar (ACN)

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha alertat que ell repunt actual de contagis de la covid pot afectar especialment a les persones que es van contagiar durant la sisena onada i que encara no han rebut la tercera dosi de la vacuna. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cabezas ha explicat que les noves variants d’òmicron, la BA.4 i la BA.5, ja són majoritàries a Catalunya. Això, assegura, fa que hi hagi un major escapament del virus a les vacunes, i també a la pèrdua d’immunitat natural de les persones que es van infectar durant els mesos de desembre i gener i que encara no han rebut la tercera dosi.

“És important que les persones que encara no tenen la tercera dosi que se la posin”, ha recomanat. Actualment un 54 % de la població han rebut la tercera dosi. El que sí que ha descartat Cabezas, almenys de moment, és que s’hagi de posar la quarta dosi a tota la població, excepte en els col·lectius vulnerables quan la situació epidemiològica ho requereixi.

No es pot parlar de setena onada

La secretària de Salut Pública confirma aquest “increment progressiu” dels contagis, sobretot “de casos pocs simptomàtics que es resolen bé”. La incidència ara mateix és de 309 casos per cada 100.000 habitants, el que representa un increment del 10 % respecte a la setmana anterior. Això, però, no vol dir que es pugui parlar de setena onada. “Encara no”, afirma. Cabezas, a més, destaca que les persones ingressades a les UCI es mantenen estables, en uns 35-40 casos per covid. “Estan en mínims històrics”, sentencia.

Es posa en marxa el SIVIC

Coincidint amb el repunt de contagis, Salut ha posat en marxa el SIVIC, el nou web del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya. Es tracta d’una pàgina amb informació actualitzada de les dades de contagis de covid, i forma part del sistema de vigilància sentinella que el departament va posar en marxa aquesta primavera, quan es van deixar de fer el rastreig dels contactes i de fer proves PCR i testos d’antígens a la població en general.