(ACN) Un estudi de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica de l’Hospital del Mar ha conclòs que el bypass gàstric és millor alternativa per reduir el colesterol dolent en pacients que s’han de sotmetre a cirurgia de l’obesitat. La presència d’un colesterol LDL elevat (l’anomenat dolent), s’ha de tenir en compte a l’hora de decidir quina tècnica quirúrgica fer servir en persones amb obesitat candidates a cirurgia bariàtrica. Una de cada tres persones que se sotmeten a aquest tipus d’intervenció té nivells alts de colesterol LDL. Els resultats de la recerca mostren que el bypass gàstric aconsegueix una taxa d’èxit més elevada en relació amb l’objectiu de reduir el colesterol dolent en comparació amb la gastrectomia vertical o “sleeve”.
Un estudi amb 36 pacients
L’estudi va incloure 36 pacients amb obesitat greu i un colesterol LDL elevat, en què, per atzar, la meitat d’ells va ser intervingut amb un bypass gàstric i l’altra meitat, amb una gastrectomia vertical. L’Hospital del Mar ha destacat que fins ara cap estudi en el camp de la cirurgia de l’obesitat s’havia centrat en el colesterol LDL.
Un any després de l’operació, el colesterol dolent es va normalitzar en el 67 % dels casos en els quals es va practicar el bypass gàstric sense medicació. Aquest percentatge baixa al 28 % amb l’altra tècnica.
A més, es va donar la circumstància que el percentatge de les partícules de colesterol dolent més perjudicials, les més petites i denses, també baixava amb el bypass, mentre que amb la gastrectomia vertical no hi havia millora. Els autors de l’estudi apunten que el fet que en el bypass gàstric s’actuï sobre l’estómac i sobre el budell és el factor diferencial respecte a la gastrectomia vertical, en què només s’intervé a l’estómac.
En el treball hi han participat investigadors del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició i del Grup de Recerca en Metabolòmica Aplicada de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, així com del CIBER de recerca de fisiopatologia de la nutrició i obesitat (CIBEROBN), del CIBER en epidemiologia i salut pública (CIBERESP) i del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès Garraf.