Diverses persones fent pícnics al Parc de la Ciutadella

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha admès que una de les opcions que hi ha sobre la taula és el confinament de cap de setmana. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dilluns al matí, Budó ha assenyalat que és quan hi ha més interacció social i ha remarcat que comença a haver-hi una tensió “important” al sistema sanitari. “Hem d’evitar el confinament del març, tret que sigui estrictament necessari, i l’única opció que puguem aplicar. Per això hem d’explorar diferents escenaris i un escenari podria ser aquest”, ha afegit.

La també portaveu del govern ha criticat el decret d’estat d’alarma del Govern espanyol. El considera “insuficient” perquè “limita” les decisions de les autonomies i no va acompanyat de mesures econòmiques compensatòries.

Aragonès: “El que tenim al davant és molt gros”

En la mateixa línia, el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha estat prudent i ha dit que “no podem descartar cap mesura”. “El que tenim al davant és molt gros i extremadament greu, i la tendència a què anem és perillosa”, ha advertit.

Aragonès ha afegit que el confinament de cap de setmana encara s’ha d’estudiar amb els experts abans de prendre una decisió que, diu, és conscient que té conseqüències negatives per a l’economia. Precisament, amb l’última restricció, el toc de queda, sectors com el de la restauració o els taxistes s’han queixat que els deixa encara més tocats.

Ara bé, l’estat d’alarma aprovat aquest diumenge no preveu el confinament domiciliari que estudia la Generalitat per als caps de setmana. Només inclou els confinaments perimetrals com s’ha fet en algunes comunitats autònomes de l’estat.

Coronavirus a Catalunya i Barcelona: ÚLTIMA HORA

El vicepresident Aragonès ha aclarit que si es prenen més mesures abans que acabin els 15 dies del tancament de bars i restaurants és perquè en experiències anteriors ja han vist que, a vegades, l’augment de contagis és més ràpid que els efectes de les restriccions: “Abans que acabin aquests 15 dies ens veiem obligats a prendre altres mesures”, ha explicat. Aragonès no ha concretat si aquest és el cas del tancament de la restauració. De fet, no ha detallat si la mesura està tenint els efectes esperats.

Alguns experts, partidaris de la mesura

Alguns experts també s’ha mostrat partidaris del confinament de cap de setmana. La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, la doctora Magda Campins, ha considerat aquesta opció com una mesura efectiva. La doctora ha explicat que a finals d’aquesta setmana es veurà si han tingut efecte les restriccions aprovades ara fa 10 dies, que inclou el tancament de la restauració o dels centres d’estètica, entre d’altres.

Campins, en declaracions a Catalunya Ràdio, s’ha mostrat “escèptica” amb la situació i ha assegurat que si amb les mesures actuals no hi ha canvis importants en les tendències “caldran mesures més dràstiques“. També ha fet una crida a reduir la interacció diürna, però ha considerat que les escoles és “l’últim que hauria de tancar” perquè són “el lloc on hi ha menys contagis”.

Les escoles, l’últim a tancar

Les escoles i els centres educatius, en canvi, no es veurien afectats per ara. Mentre que el confinament del cap de setmana sí que està entre les opcions que preveu el govern, el tancament de les escoles “no està sobre la taula”. Així ho ha dit director general de Centres Públics del Departament d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, que ha insistit en mantenir la presencialitat i, en cas que no hi hagi alternativa, garantir que serà “l’últim que es tancarà”.

En canvi, Cambray sí que es planteja estendre el sistema d’educació híbrida o altres mesures en la postobligatòria, ja que el comportament del virus és diferent entre adolescents que entre nens.

Simón veu el confinament “una mica precipitat”

Fernando Simón ha valorat positivament els confinaments domiciliaris de caps de setmana que ha plantejat el govern aquest dilluns. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha reconegut que seria una forma de limitar les interaccions socials i frenar els contagis. Tot i això, l’especialista ha apuntat que és una mesura “una mica precipitada”.