Els hospitals de Barcelona i les consultes pediàtriques d’atenció primària han detectat en els últims dies com s’han disparat els casos de bronquiolitis infantil, una malaltia infecciosa que provoca dificultats respiratòries, sobretot en menors de dos anys. Després d’un hivern en què les bronquiolitis han estat residuals, ara se’n registra un brot excepcional en primavera. Un fet que és inusual ja que es una malaltia estacional que apareix cada any a finals de la tardor (a partir de l’octubre) i que registra un pic de casos al gener.

Pic inusual de contagis

Amb la pandèmia, els gruix de centres sanitaris no han diagnosticat cap cas fins ara, quan s’ha constatat l’aparició d’aquests contagis amb virus respiratori sincitial (VRS). A l’Hospital Sant Joan de Déu no havien atès cap cas en tot l’hivern, i els primers es van diagnosticar al maig. En les últimes tres setmanes, el degoteig ha estat constant i la setmana passada van arribar a tenir 39 nens ingressats, vuit dels quals a l’UCI, la meitat dels pacients que tenen durant el pic anual.

Mai no havíem detectat bronquiolitis a la primavera. I mai vol dir mai de la vida. I ara estem detectant un pic important de bronquiolitis”
Juan José Garcia, cap servei Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu

En el cas de l’Hospital Germans Trias i Pujol els primers diagnòstics van arribar a finals d’abril i des de llavors han detectat 35 casos de VRS, 17 dels quals en els últims 15 dies. La majoria de pacients han estat lleus i no han requerit ingrés hospitalari.

Efecte col·lateral de la pandèmia

Un factor que pot explicar perquè aquest pic apareix ara és el que es coneix com a ‘efecte nínxol.’ El coronavirus ha desplaçat altres virus durant els mesos durs de la pandèmia i ha fet pràcticament desaparèixer el virus respiratori sincitial (VRS). Amb la pandèmia en fase de control, el virus respiratori guanya espai.

Una situació similar va produir-se abans a Austràlia. El pic de bronquiolitis el van registrar durant la primavera austral (octubre-gener) i va acabar amb més casos que altres hiverns. Allà va coincidir amb un relaxament de les mesures anticovid, que va contribuir a l’augment de contagis amb VRS.

Reforçar la higiene de mans per evitar contagis

És per això que el cap del Servei de Pediatria de Sant Joan de Déu, Juan José Garcia, recorda que la població infantil és sensible i demana anar a poc a poc amb la “desescalada per intentar que el pic sigui al més baix possible”. Recorda que es tracta de nens molt petits, menors d’un any i que són molt vulnerables perquè s’exposen a aquest virus estacional per primer cop. I per això, és clau reforçar la higiene de mans per evitar contagis als més petits.