MARINA GASSOL, membre de la plataforma El Borsí per al Barri "Tenim un edifici que està abandonat, que s'està fent malbé. Detectem que hi ha moltes necessitats al barri, que no hi ha espai per a la gent jove. Volem recuperar aquest espai en aquest barri tant castigat pel turisme, on se'ns està expulsant. Intentem d'alguna manera fer xarxa i resistència."

L’entitat El Borsí per al Barri demana que l’Ajuntament plantegi un projecte per a l’edifici, que actualment encara és propietat de la Generalitat. Tot i així, els veïns esperen que les negociacions entre les dues administracions siguin fructíferes i es converteixi en un espai municipal. Mentrestant, les diferents associacions que formen la nova plataforma ja estan pensant quin tipus d’activitat volen donar a l’espai. Creuen que la pressió turística és la causa que actualment faltin espais d’ús veïnal al barri.

Una antiga demanda veïnal

Ja fa gairebé set anys que els veïns del barri Gòtic protesten perquè aquest espai de 2.000 metres quadrats es converteixi en un equipament públic i cultural. L’edifici es va construir entre els anys 1883 i 1888, i es va convertir en la seu de la Borsa barcelonina fins a 1936. Quatre anys després, el 1940, va passar a ser l’Escola d’Arts i Oficis, la Llotja, i així es va mantenir fins a l’any 2009, quan va tancar portes pel mal estat de l’immoble.

Des d’aleshores, les especulacions sobre el futur de l’edifici han generat polèmica. L’esclat va ser quan la productora Mediapro va anunciar que hi volia instal·lar un museu dedicat a Woody Allen. El projecte, però, no ha arribat a bon port. Un altre capítol es va obrir el mes de maig d’aquest 2016, quan un grup anticapitalista va ocupar el local i va rebatejar l’immoble com a Mukhayyam amb la intenció que l’espai servís per acollir refugiats. Un cop els cossos policials van desocupar el Borsí, unes 200 persones es van concentrar a la plaça de Sant Jaume per demanar un full de ruta clar per a l’equipament.