El director de l’IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha explicat a betevé que els brots actuals que han posat en alerta Barcelona i 12 municipis més de l’àrea metropolitana no tenen un creixement exponencial. No obstant això, admet que la situació és preocupant perquè “és molt aviat per dir si això s’està apaivagant o és un interval”. També considera que han faltat rastrejadors i que cal limitar les festes i les trobades amb amics i familiars perquè són els principals focus de contagi.

Crític amb el tancament d’equipaments culturals

Clotet opina que no s’ha encertat en la decisió de tancar els equipaments culturals. En canvi, assenyala les festes i sopars, en general, i també l’oci nocturn com a principals escenaris dels contagis. Per això, creu que “s’ha de restringir o recomanar no fer” sopars de 10 persones o més i també festes multitudinàries. En aquesta línia, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va anunciar el tancament de bars, restaurants i locals d’oci nocturn a la mitjanit per evitar més brots.

També s’ha pronunciat sobre el debat dels rastrejadors. Moltes veus han criticat la manca d’efectius, entre ells l’alcaldessa Ada Colau o els mateixos professionals de l’atenció primària. Clotet opina que han faltat rastrejadors i que “hauria estat útil tenir una quantitat molt important de persones capaces de fer-ho bé i rastrejar bé”, però també considera que hi hagut capacitat de reacció del govern de la Generalitat, que va anunciar la incorporació de 500 efectius nous.

Els avenços en la investigació

Sobre els avenços en la investigació que s’estan duen a terme, Clotet explica que després de concloure l’estudi sobre la hidroxicloroquina, ara els esforços se centren a buscar un tractament eficaç. De moment, el sèrum de persones que ja han passat la malaltia ha donat resultats esperançadors.

“El sèrum podria estar bloquejant el virus eficientment i evitant que segueixi durant uns dies i, per tant, que acabi desencadenant aquest procés inflamatori pulmonar, la destrucció del pulmó i mort.”

El tractament serà un aliat fins que no hi hagi una vacuna que pugui arribar a tota la població. En aquest sentit, l’equip d’investigadors de l’IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, que lidera Clotet, continuen treballant en una vacuna i ja estan en la fase de provar-la en ratolins. Clotet confia que donarà més protecció que altres models perquè “la que fa el nostre sistema immunitari és cinc vegades més potent que altres vacunes”.

Per això, es mostra confiat que aquesta vacuna podria tenir una durabilitat més llarga. A més, l’estan dissenyant perquè protegeixi de tots els coronavirus i no només el SARS-CoV-2.