Els Bombers de la Generalitat i els de Barcelona han començat aquest dimarts el Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit que s’allargarà fins al 12 d’abril. Hi participen 31 equips que han de dur a terme simulacres de rescat de persones atrapades en vehicles. Hi ha dos escenaris. Un en què la víctima està greu i, per tant, cal actuar de manera ràpida, i l’altre en què la víctima està estable i, per tant, hi ha més temps per garantir que el seu salvament es faci amb el màxim de seguretat possible.

Un jurat puntua cada equip en funció del temps que tarda a dur a terme l’actuació i, també, de la seva qualitat tècnica. El primer pas de qualsevol rescat en accidents de trànsit és assegurar els vehicles per evitar que es moguin. Posteriorment intervé el personal sanitari, que avalua les ferides de la víctima. Si està greu s’haurà d’actuar amb rapidesa i, per tant, s’opta per determinades eines i maniobres. Si està estable, en canvi, es prioritzarà la seguretat de la víctima per sobre de la rapidesa.

Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit

Fa 15 anys que els Bombers de la Generalitat duen a terme aquest concurs i 10 que també el fan els de Barcelona. Els serveix per practicar i, sobretot, per posar-se al dia. Roger Llinars, responsable d’accidents de trànsit dels Bombers de la Generalitat, ha explicat que és important reciclar-se cada any perquè la tecnologia automobilística canvia i els rescats també.

“Són vehicles cada vegada més dissenyats per resistir impactes i això ha canviat el tipus d’atrapament. Ara tenim vehicles plens de tubs de gas, per exemple, dels airbags”

Dels 31 participants al concurs en sortiran quatre guanyadors, dos dels Bombers de la Generalitat i dos dels de Barcelona. Aquests equips es classificaran pel campionat nacional i competiran amb equips d’arreu d’Espanya. D’aquí, encara es podrien classificar pel campionat mundial.

Els accidents de trànsit, una realitat diària

Aquesta competició entrena els Bombers en una realitat diària, la dels accidents de trànsit. L’any 2018 hi va haver a tot Catalunya 7.760 actuacions amb víctimes atrapades dins de vehicles. A Barcelona es van produir, sobretot, en l’àmbit de les rondes. N’hi va haver 62 el 2018.