Aquesta subestació elèctrica del Poble-sec dóna servei a milers de ciutadans de la zona i abasteix el Port de Barcelona, el World Trade Center, la Boqueria o l'Ajuntament. Un incendi aquí tindria com a conseqüència l'apagada d'aquests punts neuràlgics de la ciutat si no s'actua correctament. És per això que existeix un protocol que, a més, preveu la seguretat de les persones, que aquests dies s'ha explicat a més de 150 bombers de Barcelona. A banda del control remot de la subestació i el desallotjament en cinc minuts, el pla preveu una actuació coordinada amb els tècnics d'Endesa. JAVIER UGARTE, responsable de la xarxa mitja i baixa tensió de Barcelona "Siempre que haya que hacer cualquier intervención, como el caso de los bomberos lo importante es que primero contacte con el técnico de la instalación y una vez este haya visto el problema que hay y haya creado una zona segura se pueda intervenir por parte de los bomberos." El tècnic en qüestió, format especialment per a aquestes situacions, seria l'encarregat de guiar els bombers per les galeries i les sales de distribució. Qualsevol accident en unes instal·lacions d'aquest tipus podria ser extremadament perillós per als treballadors de la planta i els bombers. Durant aquesta formació, els membres del cos coneixen els sistemes de control que indicarien quins sectors de la subestació cremen en cas d'un eventual incendi. També se'ls expliquen els sistemes de detecció i se'ls adverteix de les zones de difícil accés o evacuació. ROCÍO ROMERO: "Els bombers reben una formació teòrica sobre quins són els protocols d'actuació en subestacions elèctriques com aquesta. Després, sobre el terreny, veuen on haurien de treballar en cas d'un eventual incendi i poden formular preguntes. Us ho ha explicat des de la subestació elèctrica de Vilà i Vilà, Rocío Romero."

Els bombers escolten especialment atents les explicacions del tècnic d’Endesa, que els explica què haurien de fer en cas d’incendi en una subestació elèctrica com la de Mata. Un punt calent com aquest podria ser molt perillós si hi hagués un accident, no només per als treballadors de la planta i els bombers, sinó també per als veïns. Es tracta d’una subestació que es troba en un entorn urbà, al barri del Poble-sec, a la confluència dels carrers de Vila i Vilà i Palaudaries. Si hi hagués un foc i no s’extingís de la manera apropiada, podria haver-hi risc a la zona per la ubicació d’aquesta instal·lació elèctrica. Precisament per intentar evitar qualsevol tipus de risc i prevenir en cas d’incendi, des de fa cinc anys els Bombers de Barcelona i Fecsa-Endesa treballen en comú en unes jornades formatives sobre riscos elèctrics.

L’altre element a tenir en compte en les subestacions elèctriques que es troben enmig de les ciutats és de l’abastiment. Les instal·lacions de Mata distribueixen energia a punts tan importants de la ciutat com el port de Barcelona, el World Trade Center, el Mercat de la Boqueria, l’Ajuntament i diverses línies de metro. Una ràpida actuació que permetés evitar que el foc s’estengués, també evitaria que milers de persones i edificis es quedessin sense subministrament. De fet, aquesta hipòtesi ja es té en compte en aquesta subestació del Poble-sec, que es pot controlar a distància des d’una central que es troba a Arc de Triomf i que permet connectar i desconnectar certes línies de mitjana i alta tensió.

Però l’autèntica prioritat és la seguretat. En aquest cas els professionals que haurien de treballar en cas d’incident serien un tècnic d’Endesa que hi ha a totes les subestacions i està format de manera expressa per a situacions de risc, juntament amb els bombers. Els membres d’aquest cos fa cinc anys que participa en aquest programa, en què s’expliquen els protocols d’actuació i en el qual participen tant agents en període de formació com veterans que desconeixen el funcionament de les subestacions. Aquesta formació els permet conèixer les característiques dels accessos, les galeries de distribució, les sales de mitjana i alta tensió, els sistemes de detecció d’incendis i les zones de difícil accés o evacuació. Amb tota aquesta informació i l’ajuda del treballador d’Endesa, en cas d’accident es crearia una zona segura que permetés treballar amb el mínim risc possible els bombers i evitar així mals majors. I és que tot i els esforços en formació, es tracta d’una feina que no està exempta de riscos.

Endesa i els Bombers de Barcelona col·laboren des de fa vuit any en aquesta campanya de prevenció de riscos elèctrics en què la companyia organitza jornades formatives sobre les característiques de les seves instal·lacions. Els bombers reben una formació teòrica prèvia i després comproven in situ les particularitats de cada subestació, fet que els permet resoldre dubtes sobre com haurien d’actuar. Des que van començar aquestes jornades, hi han participat 400 professionals. Aquest any rebran formació uns 160 bombers de la ciutat.