La circular, amb data de 25 de setembre, adverteix de les “implicacions disciplinàries i conseqüències penals eventuals en cas d’incompliment”. Amb aquest avís, un dels bombers que aquest dimarts va fer cordó entre els manifestants i la policia davant la seu del PP al carrer d’Urgell, lamentava que “ens han deixat amb el cul a l’aire” i defensava que “estem aquí pel poble”, tot i que assegurava que els havien amenaçat amb “sancions de sou i feina i fins i tot inhabilitacions”.

Segons fonts municipals, però, la comunicació es va fer per “informar sobre l’abast de les resolucions del TC i la fiscalia i les possibles conseqüències”. També matisen que per sancionar-los haurien d’haver-hi anat amb l’uniforme sencer i no només el casc i una jaqueta vermella (que no és la blava oficial de la vestimenta).

Els bombers de Barcelona han participat, de la mateixa manera que ho han fet els de la Generalitat, en moltes de les mobilitzacions que s’han fet des de diumenge a la ciutat. En especial, han fet cordons per protegir els manifestants o facilitar el flux de les marxes, però també se’ls ha vist intentant fer de mediadors amb la policia espanyola.

El 22 de setembre, els membres del cos ja van rebre una altra circular interna en què s’ordenava la retirada dels parcs i els vehicles de cartells i pancartes, en resposta a l’odre de la fiscalia. A pesar d’aquests avisos, pocs dies abans del referèndum, centenars de bombers van participar, amb la jaqueta vermella i el casc,  en un acte al Museu d’Història a favor de la votació.