Envoltat dels representants de les empreses sanitàries privades, el conseller Boi Ruiz ha llançat la proposta de reforma del sistema sanitari espanyol. BOI RUIZ, conseller de Salut "Nosaltres ens agradaria obrir un model assegurador diferent, seríem partidaris de models molt més europeus en què hi hagués una pòlissa bàsica d'obligada assegurança per a aquells que tenen un nivell de renda." El model dels Països Baixos en seria el referent i consistiria a desdoblar la cobertura pública actual. Una part continuaria a càrrec de l'administració i cobriria les malalties més greus com el càncer o els problemes de cor. L'altra pota del sistema aniria a càrrec de les assegurances, per tant, dels individus i cobriria els serveis menys complexos. Tot i així, qui no pogués fer-hi front, continuaria tenint el paraigua del sector públic. FRANCESC MOREU, expert en polítiques de salut "Ningú no es quedaria al marge de tenir tots els riscos coberts. Un part li cobreix el sector públic i qui no ho pugui pagar ho farà el públic. I la part del privat explicita el teu esforç per cobrir les necessitats de benestar". La proposta ha estat molt ben vista per la patronal catalana de la salut, que considera indispensable transferir responsabilitats de l'estat a les persones. Diferent és la visió dels representants dels usuaris. CARME SABATER, directora de la coordinadora d'Usuaris de la Sanitat "I quan diuen aproximadament amb les rendes, a mi m'agradaria que fóssim molt acurats, perquè quin és el límit de la renda? Les persones riques no necessiten tenir aquest tipus d'assegurança perquè s'ho poden resoldre". Les puntualitzacions han arribat del mateix govern. La conselleria de Salut no ha trigat a matisar Boi Ruiz. El govern ha assegurat que el conseller només ha plantejat un dels models possibles i que en cap cas no es planteja la possibilitat d'establir un pòlissa privada obligatòria.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha proposat aquest dimarts que els ciutadans tinguin, en funció de la renda, l’obligatorietat de contractar una pòlissa per poder accedir a la sanitat pública. Ruiz ha afegit que a Espanya s’hauria d’obrir un debat per mirar de construir un nou model assegurador. El titular de Salut ha explicat que desconeix les mesures que el futur govern de Rajoy aplicarà en matèria de salut, però ha insistit que el sector públic i el privat han de cooperar.

El conseller de Salut no ha donat cap detall sobre quin seria el cost d’aquesta pòlissa ni a partir de quin nivell de renda s’hauria de contractar. Tampoc no ha precisat per a quines prestacions seria necessària. Però, tot i que la proposta s’ha fet sense concrecions ni confirmacions, ha provocat força rebombori en el sector dels treballadors sanitaris.

És per això que, hores després, la conselleria de Salut ha emès un comunicat en el qual nega que el Govern estigui considerant la possibilitat d’introduir una pòlissa obligatòria per accedir als serveis sanitaris. En el document, Salut matisa que Ruiz només ha comentat un dels models possibles, el d’Holanda, on existeix una pòlissa en funció de la renda, i que no ha plantejat que el Govern consideri un model de finançament com aquest per a la sanitat pública de Catalunya. Segons el departament, Ruiz ha afirmat que dubta que l’Estat, que és de qui depèn la decisió, obri aquest debat.