NEUS BONET, degana del Col·legi de Periodistes "Normalment els periodistes decidim perquè hem invertit un temps de la nostra vida hi ha unes carrers una experiència a fer la nostra feina. No entenc perquè quan arriba una comtessa electoral hem d'estar en excepció informativa i han de venir els partits polítics a dictar-nos o a dir-nos com hem de fer aquest tipus d'informació, i a més en moments tan importants per la ciutadania."

Els professionals consideren que “fixar un temps i un ordre predeterminat de les notícies és una censura prèvia” i titllen d’inacceptable aquesta pràctica en qualsevol democràcia. En un manifest, el Col·legi de Periodistes demana fer “un pas endavant cap a una veritable democràcia“, i recorden que ja fa 40 anys de la fi de la dictadura.

La degana del Col·legi, la periodista Neus Bonet, demana també a la ciutadania que s’impliqui en aquesta denúncia, ja que al final en són ells els perjudicats. “De la mateixa manera que la gent es preocupa i s’informa sobre què menja o sobre quin metge l’ha d’operar, també demanem que es preocupin per com i qui decideix com s’ha d’informar i amb quins criteris.”

A més, des del Col·legi es tem que la situació no canviï amb la nova llei electoral catalana que s’està elaborant al Parlament, i per això demanen als partits polítics, especialment als grans partits, que hi hagi diàleg amb els professionals de la informació.

En un blog creat per a l’ocasió, el Col·legi de Periodistes ha recollit les mostres de suport de periodistes catalans i altres països europeus de mitjans públics. Aquests professionals corroboren que els blocs electorals imposats per la junta electoral al nostre país són una anomalia a la resta d’Europa.