L’Alzheimer afecta més d’un 90 % de les persones amb síndrome de Down a partir dels 60 anys. Ara, un descobriment de l’Hospital de Sant Pau, la Fundació Catalana de la Síndrome de Down i la Fundació la Caixa podria canviar l’evolució de la malaltia. Es tracta d’uns biomarcadors que permeten diagnosticar l’Alzheimer fins a dues dècades abans de començar-ne els símptomes.

La recerca, pionera en aquest camp, ha comptat amb la participació de 388 persones amb trisomia 21 i 242 persones de control sanes. Els investigadors els han analitzat biomarcadors bioquímics, de neuroimatge i cognitius i han demostrat que el cervell comença a patir canvis 20 anys abans de desenvolupar els símptomes de l’Alzheimer. Els resultats de la investigació, que ha tingut un pressupost de 923.000 euros, s’han publicat a la revista científica ‘The Lancet’.

Noves dianes terapèutiques

El coneixement d’aquestes modificacions permet intervenir abans que el pacient comenci a notar un deteriorament cognitiu i obre la porta al desenvolupament d’assajos clínics nous per tal de prevenir o moderar la progressió de la malaltia en aquest grup poblacional.