certificat covid en una discoteca

El grup investigador de biologia computacional i bioinformàtica BIOCOM-SC ha reclamat emprendre accions per frenar el creixement de contagis de la covid, com ara l’ús del certificat de la covid per a determinades activitats. La pujada de la incidència fa que ja parlin de sisena onada i alerten que si no s’actua amb celeritat, arribarem a finals d’any amb un alt nombre de contagis.

“Si demà, com diuen, el govern aprova que el certificat de la covid s’exigeixi per més activitats, potser aquesta pot ser una acció suficient per ajudar a canviar”, ha assegurat l’investigador Daniel López Codina, que considera que el certificat s’ha d’aplicar en espais tancants i amb activitat intensa, sobretot allà on es porta mascareta, com restaurants o gimnasos. A més, recorda que també seria un incentiu per vacunar-se.

Si la gent en aquests espais està vacunada, els possibles brots seran més petits i reduiriem la intensitat i l’aparició dels brots
Daniel López Codina, investigador de BIOCOM-SC

“Sinó fem res, ens veurem obligats a prendre mesures més dràstiques”

Tot i això, López Codina ha apuntat que si la tendència no canvia, caldrà tornar a aplicar restriccions socials. “El problema és la dinàmica que estem seguint. Si no fem res seguirem creixent i després ens veurem obligats a prendre mesures més dràstiques quan la incidència sigui molta alta“. Per això, l’investigador reclama ser prou àgils per prendre mesures anticipadament “sense haver d’esperar a haver d’entrar en situacions crítiques“.

Seguint els passos epidemiològics de Dinamarca

Catalunya està seguint la dinàmica epidemiològica de Dinamarca, i segons les estimacions del BIOCOM, si no s’emprenen accions, a finals d’any assolirem una incidència molt elevada. De fet, Dinamarca va posar en funcionament el passaport de la covid el 12 de novembre i sembla que ara comença a frenar la transmissió. Però caldrà veure els propers dies si és realment efectiu.

Pel que fa als festius i la propagació del virus, segons López Codina, el pont de principis de desembre pot incrementar la mobilitat i la interacció social, però a la vegada també fa que molta gent no es vegi durant aquests dies. Per això, l’investigador creu que el més perillós són les festes de Nadal, amb barreges de famílies i col·lectius diferents.