La Biblioteca Nou Barris s’ha sumat a les activitats de l’Octubre Trans. No és casual la implicació en la lluita d’aquest equipament, ja que des del 2017 té l’única col·lecció específica d’Identitat Trans i de Gènere de la Xarxa de Biblioteques.

Un fons dedicat a Identitat Trans i Gènere

Al marge de disposar del fons Identitat Trans i Gènere també treballa durant tot l’any aquesta temàtica amb escoles, instituts i usuaris de la biblioteca. Més de 700 documents de consulta, novel·les, pel·lícules i contes que volen donar resposta als dubtes i preguntes sobre diversitat de gènere de lectors de totes les edats.

La iniciativa d’un treballador

La iniciativa va néixer quan Eric Sancho Bru estava en plena transició i es va adonar que a la Biblioteca Nou Barris, on treballava, no hi havia gaire material de consulta sobre persones trans.  Va proposar crear un fons específic de diversitat de gènere i va començar amb uns 150 títols. “Es diu Identitat Trans i Gènere, entès Trans com una varietat molt gran de persones: tanssexuals, transvestis, persones queer, persones no binàries. Intentem recollir tot de documents, novel·les, llibres, pel·lícules que qüestionen la construcció del gènere clàssica“, explica Eric Sancho.

De seguida, afirma, van tenir demanda: “Es va fer una primera compra d’uns quants llibres relacionats amb la matèria, i només arribar, va venir un familiar d’un nen trans, que buscava un conte per explicar la realitat del seu nebot a l’escola. Justament havíem comprat un llibre molt recomanable per a nens de 8- 9 anys, i de seguida el vam catalogar i li vam donar. Va ser com constatar realment que no era només una impressió meva”.

Una maleta pedagògica que viatja

Poc després es va omplir amb una trentena de llibres i contes una maleta pedagògica en diversitat de sexe, ideada per combatre l’assetjament escolar.  “A les escoles hi ha molts problemes de ‘bullying’ per qüestions de diversitat de gènere i els nens trans tenen molts problemes a vegades perquè la seva realitat s’entengui i això era una gran demanda que teníem. Venien professors, pares, venien a buscar llibres per portar-los a les escoles i vam dir… per què no fem una cosa pensada directament per a ells? I la veritat és que està funcionant molt bé, té demanda”, comenta Sancho. El contingut de la maleta està destinat als alumnes, però també a les famílies, el professorat i els formadors.

Conveni de formació amb la UAB

El següent pas ha estat un conveni de col·laboració amb estudiants del Grau de Gènere de la Universitat Autònoma amb dos objectius clars. “Volem formar el personal de la biblioteca en el que és temes de gènere i que creï una dinàmica per a tots els cicles, per fer visites escolars en què el tema específic sigui el gènere. També per anar als instituts i establir diàleg amb els joves. Sempre amb la idea de donar a conèixer que tenim aquest fons específic a la biblioteca”, explica Anna Cabré, la directora de la Biblioteca Nou Barris. Les visites, que serien tant a la biblioteca com als centres escolars, estan previstes que comencin l’any vinent. A més, aquesta feina també es vol exportar a altres biblioteques de la xarxa.