Una persona llegeix en veu alta davant una rotllana de veïnes que van fent mitja i compartint una estona a l’ombra dels arbres. Aquesta és la filosofia del cicle Biblio-fils. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Biblioteca les Roquetes que es fa a la plaça de Francesc Layret, com una aposta per reprendre les activitats i gaudir de la seguretat de l’aire lliure.

Micròfon obert i un cabdell de llana

Tothom està convidat a agafar el micròfon i llegir o recitar un fragment d’un relat, una petita història o un poema. Si no es porta res preparat, també hi ha l’opció de fer servir algun dels llibres que aporta la biblioteca. Mentrestant, el públic gaudeix de la lectura i comparteix tècniques de fer mitja o ganxet. “Això em dona la vida. No tinc cap problema per viure sola, és una satisfacció, però això ens ajuda a conviure una miqueta”, afirma una de les participants del Biblio-fils.

Trobades de llana i lectures a la plaça de Francesc Layret

Activitat estable i periòdica

La idea va sorgir durant el confinament per la pandèmia de coronavirus, com una manera de visibilitzar més la biblioteca i crear un punt de trobada literari ben especial i relaxat. Vol convertir-se en una activitat estable dins la programació habitual de l’equipament. “Volíem engegar el projecte de Biblio-fils al més aviat possible i segons la resposta, que està sent superpositiva, mantenir-la buscant una periodicitat. Mentre el temps ho permeti la farem a l’exterior i quan arribi la tardor, dins la biblioteca”, afirma David Nofuentes, director de la Biblioteca les Roquetes.

Implicació comunitària de Verdum

No estan sols en el projecte. Col·laboren amb les entitats comunitàries de Verdum, l’Agència de Salut Pública i Amics de la Gent Gran. Per aquesta raó les primeres participants del cicle són sobretot persones grans, que ja eren usuàries de tallers de Verdum. Tanmateix, l’activitat està oberta a tot el veïnat. “En un primer moment ho vam pensar per a gent gran, però realment creiem que pot funcionar amb totes les edats“, afirma Nofuentes.