Grafits, papers i adhesius de tota mena decoren bona part del mobiliari urbà de la ciutat. Per acabar amb aquesta imatge l'Ajuntament pinta ara fanals, semàfors i senyals amb una nova tècnica que en fa més difícil l'adherència. TOMÀS GEA, cap de vialitat "És una pel·lícula densa, compacta i sense cap tipus de porositat, que impedeix l'adhesió d'enganxines o qualsevol altre rotulador." I el resultat n'és aquest: si es pinta un fanal amb un retolador, no serà gens difícil eliminar la pintada sense deixar-hi ni rastre. Passarà el mateix amb un adhesiu. Un cop col·locat, treure'l serà així de senzill. En el que va d'any, s'han posat 200 multes per vandalisme a la ciutat. És una pràctica difícil de perseguir perquè només es pot multar si s'atrapa l'infractor en el moment. Aquesta actuació al mobiliari costa més de quatre milions i mig d'euros. Per això l'Ajuntament fa una crida al civisme. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "En temps de crisi, tots els ciutadans i ciutadanes de Barcelona hem d'intentar que l'Ajuntament no s'hagi de gastar recursos econòmics en accions que són evitables." Fins ara ja s'han pintat més de 26.600 elements, i abans que acabi l'any s'haurà arribat als 28.000, més de la meitat de tot el mobiliari urbà que hi ha a la ciutat.

El producte antiadherent es pinta a la superfície dels fanals, semàfors, senyals informatius, armaris de quadres de maniobra, suports de càmeres i aforadors de vehicles instal·lats en tota la ciutat. Així, s’evita que hi hagi adhesius, pintades amb retoladors permanents i la corrosió produïda pels orins dels gossos en les bases.

Aquesta actuació representa un canvi de tècnica respecte d’actuacions anteriors, quan s’optava per la pintura rugosa. Amb aquest nou producte s’aconsegueix una protecció de superfície llisa i de components químics més fàcil de mantenir i netejar.

Amb aquest producte s’ha trobat més del 50% del mobiliari urbà per reduir els efectes del vandalisme.   L’Ajuntament destinarà més de 4,5 milions d’euros a manenir el bon estat el mobiliari urbà.