restriccions catalunya mesures covid
Foto: Xavi Calvo

(ACN i redacció) La majoria de la població de 15 anys i més de la ciutat de Barcelona declara entendre, saber parlar, llegir i escriure el català, en unes proporcions “lleument superiors” al conjunt de l’àmbit metropolità, i menors que a la mitjana de Catalunya, segons l”Enquesta d’usos lingüístics de la població’ (EULP) a la ciutat de Barcelona.

A Barcelona l’entén el 93,4%; el sap parlar el 78,7%; el sap llegir el 85,3%, i el sap escriure el 60,6%, unes proporcions que en el cas de l’àmbit metropolità són del 93,8%, 78,4%, 83,6% i 61,8%, respectivament. Pel que fa a la mitjana catalana, el 94,4% l’entén; el 81,2% el sap parlar; el 85,5% el sap llegir, i el 65,3% el sap escriure. A la presentació dels resultats, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha destacat que per primer cop l’enquesta analitza les zones més poblades de Catalunya amb la desagregació de l’àmbit metropolità, on viu el 63,8 % de la població catalana. Ha recordat que l’enquesta “ofereix una fotografia amb el focus als coneixements, usos i actituds lingüístiques dels ciutadans de Barcelona ciutat, l’Hospitalet de Llobregat, el Barcelonès Nord, el Baix Llobregat Nord, el Baix Llobregat Sud, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme” i ha afegit que s’observa que la configuració demogràfica ha canviat el país, amb població de tots els estats del planeta.

Pel que fa a la tendència en l’ús del català, Franquesa ha afirmat que “progressivament el català suma parlants amb persones que tenen el català com a llengua d’adopció, moltes són nascudes fora de Catalunya”. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha explicat que cal promoure el català com a llengua d’acollida i de cohesió social, especialment per als nous veïns de Barcelona que han nascut a l’estranger. Serra ha destacat les “més de 500.000 persones que manifesten voler millorar o aprendre el català“, segons l’enquesta, i ha remarcat com n’és d’essencial que es puguin seguir cursos bàsics de català de forma gratuïta a tot Catalunya.

L’àmbit metropolità, per sota la mitjana

Les demarcacions amb uns coneixements més alts de català (per sobre del 84 % de saber parlar i 69 % de saber escriure) són l’Alt Pirineu i Aran, les Comarques Centrals, les Terres de l’Ebre, les Comarques Gironines, el Penedès i Ponent. En segon terme, encara amb uns coneixements per sobre la mitjana catalana, hi ha el Camp de Tarragona.