De fet, com explica en Jordi Ferré, executiu de l’Eixample a Philadelphia, “ni els mateixos republicans s’ho esperaven”. La previsió de les enquestes, que donaven com a guanyadora Hillary Clinton, no s’ha complert i Trump ha deixat amb un pam de nas a tothom. Joan Morales, gracienc instal·lat a Silicon Valley (Califòrnia), explica, però, que la sorpresa pot ser una mica més grossa fora dels Estats Units.
Ferré i Morales han seguit l’evolució del recompte des de casa, connectats a les xarxes socials, el WhatsApp i la televisió, mentre que en Guillermo Brotons, que és director d’art a Nova York, se n’ha anat a un bar on, a mesura que anava quedant clar que Trump seria el nou inquilí de la Casa Blanca, s’anava fent el silenci.
I és que, segons Brotons, la victòria del republicà “fa por” perquè “és imprevisible, por pel que pugui passar i perquè es prenguin decisions irresponsables”. Tots tres es pregunten si el llegat de Barack Obama, en protecció de salut, educació, igualtat social i relacions internacionals, quedarà en no res per l’acció de Trump, que tindrà el suport del Senat i de la Cambra de Representants.
Tots tres intenten entendre els factors que han portat Trump a la victòria. Coincideixen que Clinton no ha estat capaç de mobilitzar els seus electors, tot el contrari que el candidat republicà. Ferré diu que l’explicació es pot trobar preguntant-se “qui ha anat a votar? i de ben segur que els negres i els joves no ho han fet com sí que va passar amb Obama”.