Des que les mesures sanitàries per prevenir la covid s’han relaxat i els contagis han disminuït, els monuments i els espais més turístics de la ciutat han recuperat l’aspecte prepandèmia i s’han tornat a omplir de turistes. Des de Setmana Santa, el sector ha notat l’augment de visitants i això s’ha vist reflectit, per exemple, al Parc Güell.

Durant els mesos més durs de pandèmia es va voler apropar el parc als barcelonins i des del juliol del 2020 s’hi podia entrar de manera gratuïta amb el carnet de biblioteques. Tot i això, la mesura deixarà de ser efectiva a partir de l’1 de juny. llavors només podran entrar sense pagar els veïns dels barris més propers al parc, la comunitat educativa de l’entorn i els membres del registre Gaudir Més.

Registrar-se a Gaudir Més continua sent gratuït i ho pot fer qualsevol ciutadà, però no és tan ràpid com ensenyar el carnet de la biblioteca. Hi ha dues maneres de donar-se d’alta al web: de manera presencial amb cita prèvia a les OAC (Oficines d’Atenció Ciutadana) i en línia a través de l’oficina virtual, però aquesta darrera opció només està disponible per a les persones empadronades a Barcelona. Després cal reservar l’entrada per al dia que es vulgui fer la visita.

“Estem vivint aquí, tenim dret a accedir-hi”

Molts ciutadans han aprofitat el carnet de biblioteques per entrar al Parc Güell. Per exemple, l’Ana Maria i la seva família: “Som de l’Hospitalet i venim a totes les activitats culturals que s’hi fan i això ens fa bé”. O la Mar, que aquest cap de setmana ha visitat el monument per primera vegada: “Estim vivint aquí, tenim dret a accedir-hi”.

Veïns de la zona reconeixen que han pogut gaudir molt més del parc durant la pandèmia, sense turistes, i encara van un pas més enllà. Alguns, com la Virgínia i el Pedro, consideren que s’hauria d’agilitzar l’accés per als barcelonins i que no calgués identificar-se perquè afirmen que per a ells “també és una zona de pas per anar d’un barri a un altre”.

La picaresca dels manters

Amb l’arribada dels turistes també han tornat els manters i algunes parts de la zona monumental s’omplen d’aquesta activitat. De fet, alguns d’ells accedeixen al recinte amb el carnet de biblioteques, segons apunten els treballadors del parc. Una vegada a dins despleguen la manta i venen, generalment, ulleres de sol, bijuteries o figuretes.