Aquest és el segon any que Barcelona rep dos milions d'euros extraordinaris de la taxa turística. Uns diners que van al marge del 33 % que els pertoca com a municipi i que suposen un pas més en l'objectiu del govern de Colau d'arribar a gestionar el 100 % del que es recapta amb aquest impost. Una fita que de moment es resisteix però a la qual no renuncien. AGUSTÍ COLOM regidor d'Empresa i Turisme "Mantenim la posició, ho estem parlant amb la Generalitat i una de les idees de poder avançar cap a aquest 100% era poder consolidar una aportació extraordinària que es va iniciar amb el nostre mandat, el 2015." Les aportacions extraordinàries d'aquests dos anys s'han de destinar íntegrament a pal·liar els efectes negatius del turisme. Així ho diu el conveni signat amb la Generalitat i per això les actuacions fetes amb aquests diners s'anomenen projectes de compensació. AGUSTÍ COLOM regidor d'Empresa i Turisme "Aquests dos milions incrementaran la nostra voluntat que l'impost turístic serveixi per compensar el territori (...) L'estem destinant a la rehabilitació de l'espai públic que té una alta freqüentació per part dels turistes, a promoure una desconcentració del turisme a la ciutat." Des que es va crear l'impost, el 2012, l'Ajuntament ha rebut 31 milions d'euros en concepte de taxa turística. Aquest 2016 els diners s'han destinat sobretot a descentralitzar el turisme i potenciar l'oferta cultural de la ciutat. S'ha impulsat, per exemple, el pla d'ordenació turística del Turó de la Rovira, s'ha completat el projecte de la Casa de l'Aigua a Trinitat Nova i s'ha finançat la nova programació per a l'agost del Teatre Grec. També aquest 2016 ha començat el projecte de finalització dels treballs de restauració dels murals de la capella de Sant Miquel del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.
L’assignació extraordinària consolida la fórmula que ja es va fer servir el 2015 i, també aquest any, els diners es destinaran a fer actuacions que pal·liïn els efectes negatius del turisme. De fet, els projectes amb l’assignació extraordinària són els anomenats projectes de compensació. Aquest 2016, per exemple, s’han dotat amb aquests diners l’arranjament de les voltes de diferents carrers de la plaça de la Llana, la instal·lació de detecció de vianants al passeig Marítim amb el carrer d’Andrea Dòria, la gestió d’un equip d’agents cívics, la remodelació del pas de vianant de sota del pas de la Muralla o la pavimentació i reordenació del mobiliari urbà a la vorera de la plaça de Catalunya entre el Portal de l’Àngel i la Rambla.
Segons el govern municipal, el 2016 ha servit també per consolidar el finançament a projectes per descentralitzar el turisme i augmentar l’oferta cultural de la ciutat. S’han pagat amb la taxa turística el pla d’ordenació turística del Turó de la Rovira, el projecte de la Casa de l’Aigua a Trinitat Nova i visites guiades a Sants, Hostafrancs i la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc. En l’àmbit de la potenciació de l’oferta turística cultural s’ha finançat, per exemple, la nova programació per a l’agost del Teatre Grec o la finalització dels treballs de restauració dels murals de la capella de Sant Miquel del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.
Des que es va crear l’impost, el 2012, l’Ajuntament ha rebut 31 milions d’euros en concepte de taxa turística, un 33 % del total recaptat pel govern català. L’objectiu del consistori, però, és poder arribar a rebre el 100 % del recaptat. Del rebut fins ara, 15,2 milions han servit per finançar projectes o actuacions per part de l’Ajuntament i la resta han estat transferits al Consorci de Turisme de Barcelona per fer projectes de promoció turística.
El Grup Municipal del PP ha criticat el govern per acceptar la partida extraordinària de dos milions d’euros quan, assegura, “té dret al 100 % de la taxa turística” que es recapta a Barcelona. Així, considera que la ciutat hauria de quedar-se amb més de 20 milions d’euros. C’s, per la seva banda, reclama a l’executiu que faci servir els diners extraordinaris per “comprar o construir habitatge per destinar-lo a pisos de lloguer assequible”.