El mapa escolar de Barcelona es transformarà significativament a partir del setembre que ve. Amb el nou curs naixeran cinc escoles noves: dues a l’Eixample i tres a Gràcia, Sant Martí i les Corts, on obrirà l’Escola Anglesola, de moment amb un grup de P3 a l’edifici de la Biblioteca Can Rosés.
La xarxa de secundària també s’amplia. A Sant Andreu es crearà l’Institut Martí Pous, que s’ubicarà en mòduls provisionals a l’Escola Can Fabra. A més, s’enforteix l’aposta per l’educació integral dels tres als 16 anys, amb la creació de tres instituts escola nous, un al Bon Pastor, un altre a Roquetes i el més ambiciós a la Trinitat Nova, que comportarà la integració de l’Escola Sant Josep Oriol, l’Escola Sant Jordi i l’Institut Roger de Flor.
La planificació del Consorci d’Educació per al curs 2017-2018 també inclou una reducció de les ràtio en alguns centres en funció de la seva complexitat. 43 escoles passaran de tenir 25 alumnes per aula a 22, i 14 instituts reduiran l’alumnat per classe de 30 a 27 joves. Amb tot això, per al nou curs a Barcelona s’oferiran 14.003 places de P3, de les quals el 46 % corresponen a centres públics. Pel que fa a primer d’ESO, hi haurà 14.514 places, la majoria, el 63 %, a centres concertats.
Més transparència pels qui no entrin en primera opció
Pel que fa a la preinscripció, que arrencarà a finals de març, el Consorci ha introduït alguns canvis per fer que el procés sigui més transparent i generi més confiança en les famílies. Per això, es crearan unes llistes d’espera per a cada centre que establiran l’ordre d’acceptació si apareixen vacants.
Fins ara, les famílies que aconseguien la plaça que havien demanat en primera opció havien d’esperar que decidís una mesa d’adjudicació d’ofici. Ara passaran a formar part d’aquestes llistes, de manera que sabran quantes famílies tenen a davant. En aquest cas, si no obtenen la plaça desitjada, no quedaran directament exclosos de la primera opció sinó que entraran en la llista d’espera i tindran opció d’accedir-hi en cas que hi hagi vacants. La gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa, ha remarcat que per això és important que en les sol·licituds es detalli més d’una preferència de centre.
El sindicat USTEC-STEs, majoritari en el món educatiu, valora que la planificació del Consorci confirma una tendència que veuen molt positiva, que és l’augment de la demanda de les famílies a les escoles públiques. En canvi, lamenten que queda clara la forta segregació del sistema, sobretot per culpa del pes que té l’escola concertada i no creuen que les noves llistes d’espera ajudin a resoldre aquest problema.
Pressió contra el frau i noves xerrades informatives
Els responsables del Consorci també han anunciat més duresa per perseguir el frau i la picaresca per aconseguir l’escola desitjada, tot i que no han concretat encara els mitjans. A més, amb l’objectiu d’ampliar la difusió dels projectes dels centres, per primera vegada es faran sessions informatives als 10 districtes de la ciutat per facilitar que les famílies amb nens que s’incorporen al sistema educatiu aquest any tinguin informació de primera mà.