Són les antigues instal·lacions militars republicanes. Actualment, es troben en estat de deixadesa, amb grafits i plenes de brutícia. Per acabar amb la degradació, aquest mes començaran els treballs per rehabilitar i recuperar tot l'entorn. ELSA BLASCO, regidora d'Horta-Guinardó "No només pel mirador, per les bateries antiaèries, com a element militar de la utlitització d'aquest espai, sino també pel barraquisme i el poblat ibèric que està aqui a tocar." JOAN ROCA, director del Museu d'Història de Barcelona "Si ens ho mirem des d'aquí, es pot descodificar tota Barcelona, el seu passat, el present i imaginar cap a on pot anar." Es farà una neteja selectiva de les restes no cosiderades d'interès històric, es millorarà l'accesibilitat i es recuperaran els camins i escales existents. S'hi col·locaran baranes d'acompanyament i es reforçarà l'enllumenat per garantir la seguretat. A més, es senyalitzarà el conjunt com a espai de memòria històrica tot per recordar el passat de la bateria antiaèria. MIQUEL CAMINAL, director del Memorial Democràtic "Aquí van caure bombes. Va ser una ciutat bombardejada, la població civil... Volem representar la resistència de Barcelona en defensa de les llibertats". La rehabilitació vol recuperar aquest espai pels ciutadans i també pels turistes que des d'aqui tenen una de les millors vistes de la ciutat en 360 graus.

Entre altres actuacions, es farà una neteja selectiva de les restes no considerades d’interès històric, es millorarà l’accesibilitat i es recuperaran els camins i escales existents. S’hi col·locaran baranes d’acompanyament i es reforçarà l’enllumenat per garantir la seguretat. A més, es senyalitzarà el conjunt com a espai de memòria històrica. La remodelació permetrà recuperar, a més, un dels espais des d’on es tenen millors vistes de la ciutat.

Baluard de la defensa aèria

El Turó de la Rovira va ser un emplaçament clau per defensar la ciutat de Barcelona davant els atacs dels bombarders Savoia-Marchetti italians procedents de Mallorca. El primer bombardeig sobre la ciutat va ser naval, i el va fer el 13 de febrer de 1937 el creuer italià Eugenio di Savoia. El darrer dels bombardeigs sobre Barcelona es va produïr el 24 de gener de 1939, dos dies abans de l’entrada de les tropes nacionals.

Els canons de la fàbrica Vickers van ser popularment conegut entre els veins del Guinardó com “l’avi”, i van evitar que els avions enemics s’acostessin a aquesta zona de la ciutat.