Hi ha hagut representants de totes les institucions i de tots els colors polítics, però el lehendakari, Patxi López, era l'autoritat més esperada. Aquest acte es fa cada any per aquesta data, perquè la ciutat mai no ha oblidat les víctimes de l'atemptat d'Hipercor, però enguany, en el 25è aniversari i sense el terrorisme d'ETA, ha tingut una significació especial. López ha qualificat d'èpica la lluita per posar fi al terrorisme. PATXI LÓPEZ, lehendakari "Hoy es día de lágrimas para vosotros y vosotras. Pero me gustaría también que fuera un día de esperanza. Porque por fin podemos ofrecer a la memoria de las personas asesinadas la mejor ofrenda: haber ganado al terrorismo. Ha sido vuestra la victoria." Pel lehendakari, la guia per superar els efectes del terrorisme és la llibertat democràtica, la veritat i la justícia. El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, organitzadora de l'acte, també ha reclamat justícia. JOSÉ VARGAS, president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes "Desde aquí también hacemos un llamamiento a nuestras autoridades para que se persiga, con todos los poderes del Estado, a los asesinos. Y que ningún delito de terrorismo quede impune y no prescriba jamás." Però l'acte ha servit sobretot per recordar aquell 19 de juny, llunyà en el temps però no pas en la memòria dels barcelonins. XAVIER TRIAS "Va ser un 'shock' personal, que tots vam viure en primera persona. Inclús les persones que no coneixien cap de les víctimes ho van viure en primera persona." Entre els assistents, moltes víctimes directes o indirectes de l'atemptat d'Hipercor per a qui aquestes commemoracions són moments difícils pels records que els evoquen. M. CARMEN ALEGRE, víctima de l'atemptat d'Hipercor "A ver, no se tiene que olvidar, porque la historia es la memoria colectiva. Y si no hacemos estos actos, la gente se olvida y los políticos más." ...i l'ofrena floral de totes les institucions, la societat civil i tots els ciutadans que s'hi han volgut acosar per recordar els 21 morts i 45 ferits de l'atemptat d'Hipercor.

L’acte de record ha començat amb el parlament  de José Vargas, en representació de les víctimes del terrorisme. Vargas ha dit que ETA “s’esllangueix avui derrotada per la policia i la justícia”, encara que ha demanat que no s’oblidi el seu acarnissament amb les víctimes i que els actes de terror no quedin impunes.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha referit als contactes recents entre terroristes i víctimes i ha animat aquests últims a seguir mantenint gestos de diàleg amb la pau com a millor recompensa.

El lehendakari, Patxi López, que ha estat acompanyat pel conseller d’Interior del govern basc, Rodolfo Ares, ha elogiat el paper de les víctimes del terrorisme, que ha qualificat com a referent moral i resistència cívica contra l’oblit, tot i que han hagut de suportar “menyspreus, silencis llargs i oblits eterns”. El lehendakari els ha demanat que mantinguin viu el record i que l’oblit no suposi l’absolució dels terroristes.

L’acte s’ha fet al peu del monument de record a les víctimes del terrorisme, a 200 metres de l’edifici d’Hipercor, a la Meridiana. El monument, obra de l’artista nord-americà Sol Lewitt, es va inaugurar el 2003.

Després dels parlaments, els representants oficials han fet les ofrenes florals al peu del monument, a les quals s’han afegit els familiars de les víctimes d’Hipercor i ciutadans anònims. L’acte s’ha tancat amb la interpretació d”El cant dels ocells’ per la coral La Lira de Sant Andreu.