Podria ser el Parc Natural del Montseny però és el Parc del Laberint d'Horta, al nucli urbà de Barcelona. L'Ajuntament està decidit a protegir la biodiversitat d'espais com aquest i, per això, l'ha declarat refugi urbà de fauna i flora juntament amb els Jardins de la Tamarita. MARGARITA PARÉS, cap de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona "Són com portes d'entrada de la natura cap a la trama urbana, cap als llocs més urbanitzats. Són verdaders dits o corredors, en diríem ara. Corredors verds a través dels quals poden anar apropant-se a la ciutat les llavors, les papallones, els ocells." En aquests refugis urbans de fauna i flora es fan accions com plantar determinades espècies que afavoreixin els insectes o el control constant dels animals que hi ha. La iniciativa, promoguda per la Fundació World Nature, també anima els particulars a col·laborar en la causa creant refugis a casa. A través del web de la fundació i pagant 25 euros l'any es poden rebre les pautes i el material per crear el nostre espai de natura. ANTONI CARULLA, president de World Nature "Que tu converteixis el teu balcó, el teu terrat o el teu jardí en un refugi de fauna i flora posant aquestes espècies de plantes, posant les caixes niu, posant les menjadores a la tardor per als ocells, té un gran impacte en la conservació d'aquestes espècies que estan desapareixent." Segons els impulsors, la iniciativa també és beneficiosa per a la qualitat de vida dels ciutadans, per a l'elaboració de medicaments a través de productes naturals i per a l'economia en general.

L’Ajuntament ha declarat el Parc del Laberint d’Horta i els Jardins de la Tamarita com a refugis de fauna i flora. L’objectiu és protegir aquests espais privilegiats de biodiversitat situats enmig de l’entramat urbà de la ciutat. La designació forma part del Pla per la biodiversitat dissenyat pel consistori barceloní.

Barcelona està decidida a tenir cura i potenciar tots els racons verds de la ciutat. Per això ha adherit dos espais rics en vegetació i animals a la xarxa de refugis urbans de fauna i flora que impulsa la Fundació World Nature. Es tracta del Parc del Laberint d’Horta i els Jardins de la Tamarita, al barri de Sant Gervasi – la Bonanova.

El projecte de refugis s’emmiralla en la feina que ja s’està fent a França, on hi ha censats més de 16.500 refugis d’aquest tipus. La fundació busca la complicitat dels ajuntaments del territori català per tal que es designin aquests espais i es protegeixin amb especial atenció. Per fer-ho es fa un control de la població de la fauna als parcs urbans i es planten determinades espècies que poden ser beneficioses per a alguns insectes o petits vertebrats.

La xarxa de refugis, però, busca també la complicitat de les empreses, les escoles i la ciutadania en general. Qualsevol persona que disposi un balcó, una terrassa o jardí, pot contribuir a la causa. Per exemple, s’hi poden instal·lar menjadores d’ocells o instal·lar caixes niu. A través del web de la fundació i després de pagar 25 euros l’any, els particulars poden rebre les pautes i el material per crear el propi espai de natura.

Segons els experts, una bona biodiversitat millora la qualitat de vida de les persones, n’abarateix els medicaments que s’extreuen de components natural i es beneficiosa per a l’economia en general.