Podria ser el Parc Natural del Montseny però és el Parc del Laberint d'Horta, al nucli urbà de Barcelona. L'Ajuntament està decidit a protegir la biodiversitat d'espais com aquest i, per això, l'ha declarat refugi urbà de fauna i flora juntament amb els Jardins de la Tamarita. MARGARITA PARÉS, cap de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona "Són com portes d'entrada de la natura cap a la trama urbana, cap als llocs més urbanitzats. Són verdaders dits o corredors, en diríem ara. Corredors verds a través dels quals poden anar apropant-se a la ciutat les llavors, les papallones, els ocells." En aquests refugis urbans de fauna i flora es fan accions com plantar determinades espècies que afavoreixin els insectes o el control constant dels animals que hi ha. La iniciativa, promoguda per la Fundació World Nature, també anima els particulars a col·laborar en la causa creant refugis a casa. A través del web de la fundació i pagant 25 euros l'any es poden rebre les pautes i el material per crear el nostre espai de natura. ANTONI CARULLA, president de World Nature "Que tu converteixis el teu balcó, el teu terrat o el teu jardí en un refugi de fauna i flora posant aquestes espècies de plantes, posant les caixes niu, posant les menjadores a la tardor per als ocells, té un gran impacte en la conservació d'aquestes espècies que estan desapareixent." Segons els impulsors, la iniciativa també és beneficiosa per a la qualitat de vida dels ciutadans, per a l'elaboració de medicaments a través de productes naturals i per a l'economia en general.

Barcelona està decidida a tenir cura i potenciar tots els racons verds de la ciutat. Per això ha adherit dos espais rics en vegetació i animals a la xarxa de refugis urbans de fauna i flora que impulsa la Fundació World Nature. Es tracta del Parc del Laberint d’Horta i els Jardins de la Tamarita, al barri de Sant Gervasi – la Bonanova.

El projecte de refugis s’emmiralla en la feina que ja s’està fent a França, on hi ha censats més de 16.500 refugis d’aquest tipus. La fundació busca la complicitat dels ajuntaments del territori català per tal que es designin aquests espais i es protegeixin amb especial atenció. Per fer-ho es fa un control de la població de la fauna als parcs urbans i es planten determinades espècies que poden ser beneficioses per a alguns insectes o petits vertebrats.

La xarxa de refugis, però, busca també la complicitat de les empreses, les escoles i la ciutadania en general. Qualsevol persona que disposi un balcó, una terrassa o jardí, pot contribuir a la causa. Per exemple, s’hi poden instal·lar menjadores d’ocells o instal·lar caixes niu. A través del web de la fundació i després de pagar 25 euros l’any, els particulars poden rebre les pautes i el material per crear el propi espai de natura.

Segons els experts, una bona biodiversitat millora la qualitat de vida de les persones, n’abarateix els medicaments que s’extreuen de components natural i es beneficiosa per a l’economia en general.