Conjuntament amb Viena i Istanbul, Barcelona serà una de les capitals amigues que ha estat convidada a participar en els actes del vintè aniversari de l’inici del setge de Sarajevo. La tinenta d’alcalde Maite Fandos encapçala la delegació barcelonina, que visitarà de barri de Mojmilo, l’antiga vila olímpica dels Jocs Olímpics d’Hivern de 1984, que va ser reconstruïda parcialment per la ciutat de Barcelona després de la guerra. La plaça central d’aquest barri es va inaugurar el setembre de 1999, coincidint amb la setmana d’agermanament entre Barcelona i Sarajevo.

La delegació barcelonina visitarà també l’antiga Ambaixada de la Democràcia Local Barcelona – Sarajevo, que després de la guerra va coordinar tota l’ajuda que la capital catalana enviava cap a Sarajevo. La jornada es completa amb la la inauguració de l’exposició “Un llarg camí, Bòsnia, la vergonya d’Europa”, del fotoperiodista i president de Fotògrafs per la Pau, Miquel Ruiz.

La guerra de Bòsnia va començar el 6 d’abril de 1992 i es va allargar fins al 14 de desembre de 1995, quan els Acords de Dayton entre els contendents van posar punt final al conflicte. Durant aquests tres anys, la ciutat de Sarajevo va patir el setge més llarg que ha viscut mai una ciutat en la història moderna.