L’Ajuntament de Barcelona s’ofereix de nou per ser el port d’acollida de les persones rescatades al Mediterrani. L’alcaldessa accidental, Laia Ortiz, ha confirmat aquest dilluns que la ciutat vol rebre les 141 persones rescatades divendres passat en aigües internacionals, que encara esperen dalt de l’Aquarius el permís per poder desembarcar en algun port europeu. Ortiz ha respost als periodistes que “una vegada més ens oferirem per acollir[-los]” perquè “Barcelona està compromesa amb la vida i acollir és parlar de defensar el dret a la vida“.

L’alcaldessa accidental ha insistit al Govern espanyol perquè “no es comprometi només amb l’arribada, sinó també amb els drets”. Ortiz reclama a l’Estat que atorgui permisos de treball a les persones migrants perquè puguin regularitzar la seva situació.

Ortiz també ha fet una crida a la Unió Europea per l’auge de l’extrema dreta que -ha dit- “està posant en perill els fonaments dels drets humans”. Considera que “els estats han de ser responsables, alçar la veu i comprometre’s amb la vida i aquests drets”.

Durant tot l’estiu, l’Ajuntament s’ha ofert en més d’una ocasió com a port segur. Ho va fer al juny, quan l’Aquarius va rescatar més de 600 persones que finalment van desembarcar a València, i també fa pocs dies, quan la mateixa ONG va rescatar una vuitantena de persones més que, finalment, van aconseguir permís per al port d’Algesires.

Espanya es nega a acollir el vaixell

El govern de l’Estat considera que Espanya “no és el port més segur” per a l’Aquarius. Segons fonts de La Moncloa consultades per l’Agència EFE, l’Estat espanyol no és l’adequat per a aquest desembarcament perquè no és “el més pròxim segons l’establert en el Dret Internacional”. L’Aquarius espera el permís per atracar en un port segur des de divendres, quan va rescatar 141 persones, la meitat de les quals són menors.

Vista la situació, la Comissió Europea ha assegurat avui que està en contacte amb els diversos estats membre de la Unió i ha ofert el seu “total suport diplomàtic” per resoldre la situació. La portaveu de la Comissió, Tove Erns, però, no ha detallat amb quins països s’està parlant ni ha explicat com van les converses.