L’Observatori de Violències Institucionals Masclistes (OVIM) ha recollit des que es va crear, el març del 2023, 149 queixes de tot l’estat al seu canal de denúncies. D’aquestes, la meitat, 74, provenen de Barcelona. Entre les queixes consten, segons la portaveu de l’entitat, Marina Oliva, queixes que apunten al jutjat número 2 de violència contra la dona, la titular del qual és la jutgessa Francisca Verdejo. De fet, el sector judicial concentra el major nombre de denúncies públiques tant per part de particulars com de professionals.
La violència institucional masclista és estructural
L’OVIM assegura que el cas del jutjat número 2 de violència sobre la dona no es tracta d’un cas aïllat sinó que és “estructural”. Oliva afirma que, de forma sistemàtica, es vulneren els drets de les dones, cosa que les revictimitza alhora que els genera sensació d’indefensió i de pèrdua de confiança en la justícia i en el sistema.
“”He acompanyat dones que tenien més por de tornar a veure el jutge o jutgessa que l’agressor””
Moltes dones que han patit violència masclista “surten plorant del jutjat”, afirma Oliva. I afegeix: “He acompanyat dones que tenien més por de tornar a veure el jutge o jutgessa que l’agressor“. Oliva relata que les dones senten que “no les deixen parlar” i “molts judicis de valor basats en estereotips masclistes”.
“No hi ha canals reals de denúncia ni de rendició de comptes”
Marina Oliva creu que, tot i que a Catalunya es reconeix la violència institucional com una variant de la violència masclista, “no hi ha canals reals de denúncia”. Això explica la creació de l’Observatori, diu. Afirma que si es vol fer una queixa per les vies oficials no es pot fer com a associació i és obligatori posar el número del procés judicial i les dades de les professionals i de les víctimes. I, diu, les dones tenen por: “Com denunciaran l’advocat o al jutge que porta el seu procés?”.
Oliva assegura que l’objectiu a l’hora de recollir les denúncies de violència institucional masclista és exigir als poders públics i a les institucions que implementin polítiques públiques per la no repetició d’aquests fets i la garantia dels drets de les dones.
A Barcelona s’han arribat a denegar el 70 % de les ordres de protecció
L’Observatori afirma que l‘any 2023 es van denegar el 51,4 % de les ordres de protecció a Barcelona. I també assegura que des del 2005 fins al 2022 a Barcelona es van arribar a denegar fins al 70 % d’aquestes ordres.
L’OVIM neix del projecte “Veïnes per veïnes” de l’Associació Hèlia, una xarxa de més de dues-centes voluntàries que acompanyen dones en situació de violències masclistes que han d’anar als jutjats o a vistes mèdiques, entre d’altres.
