carrer de nit al raval

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a rebutjar la petició del govern català per ampliar el confinament nocturn a fins a 62 municipis catalans, entre els quals hi ha Barcelona. Així doncs, el toc de queda es manté només als 19 municipis on ja ha estat en vigor aquest cap de setmana. El tribunal considera que, segons l’informe presentat per la Generalitat, “resultaria encara més innecessari i desproporcionat el toc de queda per als municipis que, tanmateix, sol·licita”. Argumenta que en l’últim informe, el govern “ni tan sols va presentar les dades actualitzades”, les quals indicaven que part de les localitats on es vol aplicar el toc de queda estan ja per sota del topall dels 125 casos per cada 100.000 habitants.

A la resolució, el tribunal reitera que el confinament nocturn no pot servir com a eina per mantenir l’ordre públic. Els magistrats deixen clar que el control de les interaccions socials i de les botellades no és una mesura que hagi de ser autoritzada pels jutjats. Argumenten que, durant el dia, aquest control el fa la policia i insisteixen que, per fer complir la distància social i l’ús de mascareta, l’Administració disposa de mitjans igualment efectius i “menys lesius” sobre els drets fonamentals.

D’aquesta manera, Barcelona viurà aquest dilluns la cinquena nit de mobilitat nocturna sense restriccions, des que el toc de queda va desaparèixer divendres, 20 d’agost. Llavors, els magistrats van decidir només mantenir el toc de queda a 19 municipis en considerar que el canvi no estava prou justificat i que les noves directrius responien a qüestions d’ordre públic i no sanitàries.

Canvi de criteri per aplicar la restricció

El govern català primer demanava aplicar el toc de queda als municipis de més de 5.000 persones que tinguessin una incidència de 125 casos per cada 100.000 habitants. El TSJC ho va denegar i ara el que s’ha proposat —que ha tornat a ser rebutjat pels magistrats— és aplicar el confinament nocturn als 43 municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència de 125 casos per cada 100.000 persones i als municipis de més de 5.000 habitants amb una taxa de 250 contagis per cada 100.000 persones.

Les últimes dades a Barcelona, fins al 15 d’agost, indiquen que sis dels 10 districtes de la ciutat superen aquest llindar. Al capdavant s’hi situa Ciutat Vella, amb més de 200 contagis per cada 100.000 habitants.