Barcelona homenatja l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas en el marc de la primera edició del Model, el Festival d’Arquitectures de la ciutat. Amb aquest acte, el festival ha recordat i debatut les idees d’un arquitecte que va transformar la ciutat de Barcelona amb un urbanisme democratitzador que posava l’espai públic al centre de les transformacions urbanes.

En aquest sentit, l’arquitecte Rafel Moneo ha destacat que “Bohigas va saber marcar l’agenda política amb criteri i coneixement” a l’hora de fer possible la transformació de la ciutat, un aspecte que ha reconegut l’urbanista Eduardo Mangada, que ha destacat la seva “visió crítica, que fins i tot va generar polèmica, per marcar el camí en la segona meitat del segle XX i part del XXI”.

La mirada i l’aportació d’Oriol Bohigas no va ser només des del punt de vista de l’arquitectura, sinó que va ser transversal amb altres disciplines com “la social i la cultural”, ha recordat Judit Carrera, directora del CCCB. Carrera ha concretat que “Bohigas va ser capaç de crear una ciutat civilitzada al servei de la cultura de la mateixa ciutat”.

L’acte ha consistit en una taula rodona que ha comptat, a banda de Moneo, Mangada i Carreras, amb Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès, i el sociòleg Richard Sennet, conduïts per la periodista Milagros Pérez Oliva. El públic ha omplert l’auditori de l’Ateneu Barcelonès i, entre l’audiència, hi ha havia la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz.

El festival Model, primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco

L’homenatge s’ha fet en el marc del Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona, coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i que neix com a primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026. Del 5 al 15 de maig, un circuit de set quilòmetres que delimita la frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample és l’escenari de la primera edició del festival. Disposa de 10 instal·lacions físiques i de realitat augmentada experimentals a l’espai públic, menjars populars, rutes, tallers i debats, que ens conviden a redescobrir la ciutat i a nosaltres mateixos.

Amb una sèrie de debats a espais emblemàtics de la ciutat, incloent-hi una fira de llibres d’arquitectura internacionals a la plaça Reial, exposicions i més d’un centenar d’activitats organitzades per entitats independents, aquesta primera edició del Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona engega amb el tema “recréixer” i la intenció de repensar com volem imaginar, construir i habitar la ciutat del futur.