Amb 658 casos de covid-19 la darrera setmana, la del 6 al 12 de setembre, Barcelona encara l’inici de la tardor en una bona situació des del punt de vista epidemiològic. De fet, és la xifra més baixa registrada des del juliol del 2020, quan encara es notaven els efectes del confinament absolut. Ara bé, alguns indicadors apunten que la situació ha deixat de millorar. Aquest dijous la taxa de contagi ha tornat a superar lleugerament l’1, fet que indica que el nombre de positius s’estabilitza.

A més, l’última setmana la caiguda dels casos s’ha alentit. Han baixat un 6,5 % quan, des del pic de contagis de la cinquena onada el mes de juliol, s’estava baixant a un ritme del 30 % setmanal. Segons l’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, Daniel López-Codina, “quan estem a nivells baixos és difícil continuar disminuint al mateix ritme”. I apunta com a possible causa d’aquest alentiment “el canvi de comportament de la població després de l’estiu, que ha canviat els seus nuclis d’interacció per d’altres que feia temps que no tenia contacte”.

Els hospitals recuperen la normalitat després de la cinquena onada

La baixada continuada dels casos ha permès buidar a poc a poc els hospitals, com el del Mar. El cap del servei de Malalties Infeccioses del centre, Robert Güerri, ha explicat a betevé que estan recuperant l’activitat ordinària: “Estem bé. Tot just ara comencem a recuperar la normalitat i això és molt bo”. Actualment, a Barcelona, hi ha 74 persones ingressades a l’UCI amb covid-19 i 144 a planta. A principis de setembre hi havia 126 pacients crítics i 251 hospitalitzats.