
El 12 de gener es van complir 600 anys de l’entrada del poble gitano a la península Ibèrica, tal com va quedar registrat en el salconduit atorgat pel rei Alfons V d’Aragó. Al plenari municipal d’aquest divendres l’Ajuntament de Barcelona ha llegit una declaració institucional en defensa d’aquesta comunitat i s’ha adherit a la declaració del govern d‘Espanya com a Any del Poble Gitano. Tot plegat, per reconèixer l’empremta cultural, social i lingüística que aquest col·lectiu ha deixat arreu i, en especial, a la ciutat de Barcelona.
Amb aquesta declaració, l’Ajuntament de Barcelona reafirma el seu compromís amb la inclusió i participació del poble gitano en tots els aspectes de la vida social, cultural, política i econòmica de la ciutat. En aquest sentit, destaca “la tasca duta a terme per les organitzacions i entitats socials que treballen per la millora de les condicions de vida del poble gitano”.
Un any per reflexionar sobre els reptes d’aquesta comunitat
Amb motiu d’aquest 600è aniversari, l’Ajuntament promourà, en col·laboració amb altres administracions, iniciatives per donar a conèixer la història, la cultura i les contribucions del poble gitano a la Barcelona gitana. El consistori es proposa combatre l’antigitanisme com a forma especifica de racisme que afecta aquesta comunitat i que limita les seves oportunitats.
Proposa d’una mesura de govern
L’Ajuntament vol enfortir la participació del poble gitano en la vida pública, social i cultural de la ciutat. Per això, es planteja treballar en l’elaboració d’una mesura de govern que doni cobertura a la reparació de la memòria col·lectiva d’aquest poble. El consistori vol que el 2025 sigui una oportunitat per reconèixer i celebrar la rica cultura gitana.
També buscarà fomentar la igualtat d’oportunitats en àmbits com l’educació, l’ocupació, la salut, la participació política i l’habitatge.