El 8 d’abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano, una data que es va establir en el primer Congrés Mundial Gitano celebrat el 1971. Per reconèixer la història, la llengua i la cultura del poble gitano, aquest dia s’inicien els actes de celebració. Enguany, però, amb l’afegit que al gener l’Ajuntament es va adherir a la declaració del govern d’Espanya com a Any de Poble Gitano.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit l’acte al pati de l’Ajuntament. Durant la seva intervenció, Collboni ha destacat que la riquesa del poble gitano forma part de l’essència de Barcelona i fa, d’aquesta, una ciutat “diversa, plural i única”. Per això, la voluntat del consistori és ser inclusius amb el poble gitano i garantir-ne la participació en la vida social, política i econòmica.
En aquest sentit, l’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat que es treballa en una mesura de govern que implicaria totes les àrees de l’Ajuntament amb accions per a la reparació històrica, la visibilitat i la igualtat d’oportunitats amb el poble gitano.

Una crida a la inclusió
Durant la commemoració, s’ha interpretat l’himne gitano, Gelem, gelem, a càrrec de l’artista Joaquín “El Duende” i el guitarrista Diego del Chiquelo.
També hi ha participat la vicepresidenta primera del Consell Municipal del Poble Gitano, Enérida Isufi, que ha iniciat el seu discurs en romaní, l’idioma del poble gitano. En aquest sentit, ha reivindicat que fa 600 anys que els gitanos van arribar a la península Ibèrica i són “present i futur”. Enérida Isufi ha reclamat més voluntat política per fer realitat les peticions dels gitanos i ha fet una crida ferma perquè els representants polítics s’uneixin “amb claredat” contra el discurs d’odi actual.
La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya també ha estat present en l’acte. El president, Simón Montero, ha insistit a reivindicar els drets dels gitanos i ha reclamat la inclusió social. “Avui, més que mai, cal treballar junts tots els pobles”, ha recalcat Montero. També s’ha penjat la bandera penó gitana a la balconada de l’Ajuntament.
Llançament de pètals al riu Besòs
Els actes s’allargaran durant tot el dia. Al migdia han fet la tradicional la cerimònia del riu al Besòs. Es tracta d’un ritual que consisteix a llançar pètals al riu. Se celebra anualment arreu del món com a símbol de llibertat. Organitzada per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, hi han assistit representants dels ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià i Badalona.
Al vespre, a partir de les set, les celebracions continuaran a la plaça de Catalunya, on es llegirà el Manifest del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona. Serà el tret de sortida a diferents actuacions de música i ball flamenc.

