Escolta aquesta notícia

En els últims anys, l’ús de paviments de cautxú en zones infantils ha estat força generalitzat, tant als parcs com a les escoles bressol. Ara però podria tenir data de caducitat a la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que a partir de l’estiu començarà a retirar el que estigui més malmès a una desena d’escoles bressol.

Tot plegat arran de les queixes de diverses famílies i alguns estudis que qüestionen que sigui un material adequat perquè conté alguns elements químics que podrien arribar a ser nocius. “Exposar-nos dia rere dia a determinades substàncies químiques pot arribar a provocar certs efectes en la salut al cap dels anys”, explica Ethel Eljarrat, investigadora del CSIC. És el que s’anomena toxicitat crònica.

Retirar el cautxú degradat

Davant d’això, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en resposta a diverses associacions de famílies d’escoles bressol preocupades per l’ús d’aquest material, ha recomanat eliminar o substituir aquells que estiguin més degradats.

Tot i que considera que el risc d’efectes adversos per a la salut és molt baix, sí que constata que la possibilitat d’ingesta accidental en infants menors de tres anys és més elevat. Així mateix, també recomana que si hi hagués terres d’aquest tipus en espais interiors caldria retirar-los.

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) ha analitzat en quin estat es troben els terres de cautxú de les bressol i ha constatat, per una banda, que no n’hi ha cap d’instal·lat en interiors i, per l’altra, que n’hi ha a una desena de centres infantils amb deficiències greus o moderades.

Canvis aquest estiu

El regidor d’Educació, Lluís Rabell, va detallar dimarts a la comissió de Drets Socials que els paviments més deteriorats de deu escoles bressol es canviaran durant les vacances d’estiu i que en el futur s’evitarà utilitzar el cautxú i s’optarà per alternatives com els materials ceràmics o la fusta. Rabell va detallar que a Barcelona també hi ha uns 330 espais de joc amb paviment de cautxú als parcs públics.

En aquest cas, el consistori s’ha compromès a fer un inventari i analitzar-ne l’estat de conservació, tal com reclamaven el Grup Municipal de Barcelona en Comú en un prec formulat durant la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de dimarts. L’Ajuntament assegura que tots els espais de joc infantil compleixen amb la normativa europea.

“Estan arribant tard”

Per algunes famílies, però, la substitució s’hauria de fer el més aviat possible, especialment tenint en compte que ja s’ha constatat que els paviments estan degradats i que el risc per als menors de tres anys és major. “Estan arribant tard”, comenta Carles Alòs, pare d’un infant escolaritzat a l’EBM Sant Medir, un dels centres que té paviments de cautxú en els espais de joc dels més petits.

Detall del paviment de cautxú de l'EBM Sant Medir
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a