La previsió establia que el 2015 totes les farmàcies de la ciutat disposarien de desfibril·ladors. La realitat, però, és que actualment només n’hi ha en 160 establiments. La xifra dobla els que hi havia el 2014 però queda lluny encara del miler d’aparells que estaven previstos. Pel que fa a les estacions de metro, tampoc no s’ha avançat al ritme marcat. De moment, només n’hi ha en quatre estacions de la Línia 1, a Espanya, Universitat, Catalunya i la Sagrera. L’altre focus important eren els mercats: dels 43 que hi ha a la ciutat, només se n’han instal·lat els aparells en 16; es preveu, això sí, que abans que acabi l’any se’n col·loqui un al Mercat de la Boqueria.

Segons Xavier Vilda, gerent de l’Associació Barcelona Salut, un dels motius del retard són les dificultats per trobar patrocinador que ajudin a impulsar el desplegament, a més de “qüestions de tipus tècnic i de legislació”. Vilda afegeix que un altre dels entrebancs és la formació. Tot i que està previst que qualsevol persona el pugui utilitzar, la llei diu que “a tots els llocs on hi hagi un desfibril·lador hi ha d’haver una persona formada amb el curs reglat de la Generalitat”. Aquest aspecte fa que al metro, per exemple, el desplegament s’hagi de combinar “amb els interessos dels sindicats” i s’ha d’incloure al conveni col·lectiu.

Tot i el retard, Vilda calcula que el 2017 hi haurà desfibril·ladors en unes 250 farmàcies i confia que també estiguin implantats a tota la Línia 1 del metro, a més de les línies d’intercanvi. De cara a 2020 es preveu acabar amb la resta de línies del suburbà i al 70 % de les farmàcies que hi ha a la ciutat.

Per què és important un desfibril·lador?

Quan es produeix una aturada cardíaca, per cada minut que passa les possibilitats de supervivència es redueixen al 10 %. Els desfibril·ladors són aparells electrònics que ajuden a restablir el ritme cardíac i són essencials per evitar morts sobtades per aturada cardíaca. Els pot utilitzar qualsevol persona, encara que no tingui coneixements mèdics.