L’Ajuntament de Barcelona està en contacte permanent amb les entitats ucraïneses més representatives de la ciutat. Aquest dijous, precisament, s’ha dut a terme una reunió al consistori on aquestes entitats han traslladat les seves inquietuds de cara a acollir la població que fuig del conflicte bèl·lic. En el marc d’aquesta trobada, el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha informat que per ara, Barcelona ha atès 431 ciutadans ucraïnesos des que es va iniciar la invasió russa. La majoria, explica, són ciutadans ucraïnesos que estaven de vacances o de pas a la ciutat i que, de moment, han decidit quedar-s’hi “sobretot els hem proporcionat assessorament jurídic en l’àmbit pròpiament de la protecció internacional”. Advocats especialitzats han atès les 431 persones per assessorar-los a l’hora de fer els tràmits per demanar la protecció internacional a l’Oficina d’Asil.

Les entitats ucraïneses de Barcelona demanen protocols clars en el sistema d’acollida

Les entitats ucraïneses tenen dos neguits principals. D’una banda, demanen a les administracions instruccions clares per tal de poder organitzar un sistema d’acollida àgil. Hores d’ara el protocol està poc definit en espera del reglament del sistema de protecció internacional que ha de definir la directiva europea. Des del consistori, la tinenta d’alcalde de Drets Socials i Justícia Global, Laura Pérez, ha demanat “la màxima agilitat” a l’hora de definir el reglament “tot i la dificultat de la situació”, ha afegit. “Ja estan arribant les primeres persones que arriben d’Ucraïna i les entitats ens demanen la màxima claredat”, ha declarat.

L’altre aspecte primordial, expliquen les entitats, és establir un circuït resolutiu per poder donar suport a Ucraïna amb l’enviament de tot el material possible, com ara aliments, productes de necessitat bàsiques, entre d’altres.

Preveuen el reagrupament familiar dels 5.000 ucraïnesos que viuen a Barcelona

El consistori assegura que està coordinant amb el Consolat ucraïnès i amb la Generalitat la possibilitat de poder proporcionar un allotjament a les persones que arribin fugint del conflicte. “L’Ajuntament té capacitat per donar una primera assistència, cobertura per a les necessitats bàsiques i, fins i tot, allotjament fins que els tràmits de protecció internacional estiguin en marxa”, ha explicat Laura Pérez. La tinenta d’alcalde ha afegit, però, que Barcelona”s’ha de preparar per poder acollir un gran nombre d’ucraïnesos”. Treballen amb la previsió que els 5.000 ucraïnesos que actualment viuen a Barcelona puguin acollir els seus familiars en els pròxims dies.