El 2015 l’Oficina del Pla d’Assentaments Irregulars (OPAI) va atendre 196 persones, 46 de les quals eren noves incorporacions i 150 ja havien estat ateses anteriorment. Pel que fa a temes residencials, l’any passat es va reduir l’ús de pensions i es va incrementar l’allotjament en pisos d’inclusió, amb 86 persones allotjades en aquesta modalitat. Es va apostar per deixar d’utilitzar les pensions socials i privades només per a situacions molt concretes, i centrar-se en els pisos d’inclusió, que segons l’OPAI milloren la vinculació dels usuaris a un pla de treball. I pel que fa a la inserció laboral el 2015, 36 persones van trobar feina, 19 d’elles per empreses d’inserció, 13 mitjançant la cooperativa de ferralla Alencop i quatre contractacions per part d’empreses del mercat ordinari.

Pel que fa a les persones que hi resideixen, es constaten algunes variacions de tendències, com són la reducció de la població d’origen romgalaico, malgrat que continuen sent el segon grup més nombrós (135 persones); un increment dels assentaments integrats per població d’origen de l’Est, que han passat a ser la població majoritària (168 persones) i, finalment, un increment de la població subsahariana i magribina, que amb 91 persones representava el desembre de 2015 un 20 % de la població en assentaments.

Cal recordar que aquests assentaments estan en canvis constants. Precisament el 26 d’abril es va desallotjar l’assentament del número 126 del carrer de Pamplona, a tocar de les vies del tren, per raons de seguretat.

El 2015 any de canvis per l’OPAI

L’any passat l’OPAI va viure un canvi rellevant, passant de la intervenció social reactiva després dels desallotjaments, cap a una intervenció de caràcter proactiu. És a dir, començat a treballar amb les persones d’una forma prèvia, quan encara estan vivint en els assentaments. Abans només es considerava que una persona era usuària un cop havia deixat l’assentament; ara es comença a treballar quan encara hi viu, cosa que ha fet que la presència de l’equip de l’OPAI sigui més intensiva. Ara ja no només hi fan visites el coordinador i la mediadora, sinó que altres figures importants com és l’advocada han començat a fer visites de forma freqüent. Aquestes accions han permès que es puguin destinar més recursos als assentaments, i d’aquesta manera sigui més visible la feina que es fa des de l’OPAI per a les persones que hi viuen. Tot plegat ha provocat un major acostament a col·lectius que fins ara eren més reticents, com la població d’origen magribí o romanès, i que augmentin les persones que formen part d’aquest pla.