L’OMM té diferents centres meteorològics regionals, especialitzats en diferents temàtiques, repartits per molts indrets del món. Però mai fins ara no n’havia existit cap arreu de l’Estat. Serà Barcelona la ciutat que acollirà, a partir del proper mes de maig, el nou Centre Meteorològic Regional Especialitzat en predicció i avís de tempestes de pols i sorra per al nord d’Àfrica, Europa i Orient Mitjà.

Antonio Conesa, delegat de l’AEMET a Catalunya, ha explicat aquest dilluns que fa dos anys que meteoròlegs i tècnics del centre de supercomputació Marenostrum hi estan treballant en fase experimental.

Les tempestes de pols i sorra són un greu problema a les zones àrides i semiàrides del planeta. Tenen impactes importants en l’agricultura, els transports i la salut de la població, ja que poden ser el desencadenant de problemes respiratoris importants, a més d’actuar com a transmissors de malalties, com la meningitis.

L’objectiu de la previsió de les tempestes de sorra, per part dels diferents organismes de l’OMM, és la reducció del nombre de víctimes i danys causats per aquest fenomen meteorològic.