El plenari de desembre del districte de Gràcia ha aprovat la modificació puntual del pla específic del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, un tràmit necessari per implantar-hi el Centre de Prontoteràpia impulsat pel Departament de Salut. D’aquesta manera Barcelona és convertirà en la primera ciutat de Catalunya en tenir un centre públic d’aquestes característiques.

La protonteràpia és una forma de radioteràpia més precisa que representa una important eina terapèutica en el tractament multidisciplinari en oncologia pediàtrica, així com en tumors de base de crani en els adults. El principal benefici en infants és la reducció en la toxicitat i en l’aparició de segones neoplàsies, produïdes pels tractaments de radioteràpia convencionals. Els resultats clínics de la irradiació de tumors infantils amb aquesta teràpia són prometedors tant pel que fa a la probabilitat de curació, com a la millora en la qualitat de vida.

La previsió és que les obres comencin a principis de l’any 2025 i que finalitzin a finals de 2027. Del cost total de l’obra, 38 milions d’euros, 31 seran per a la construcció de l’edifici i la resta per dotar-lo d’equipament i de tecnologia. El Servei Català de la Salut finançarà el 77 % del projecte i el Parc Sanitari Pere Virgili la resta.

Centre pioner a Catalunya

L’edifici tindrà quatre plantes, més una planta baixa i un soterrani, amb una superfície total construïda de 7.075m2. El Centre de Protonteràpia ocuparà tres plantes, la resta aniran destinades a l’atenció domiciliària i a una àrea de recerca i innovació. Al soterrani s’hi ubicaran l’àrea de tractament de protonteràpia i l’àrea de búnquers, que inclouen una àrea de radiologia, un TAC i una ressonància, els boxes de preparació i posttractament i consultes d’infermeria. A la planta baixa hi haurà l’àrea ambulatòria, amb espais independents per a pacients pediàtrics i adults, i a la primera planta se situarà l’àrea de suport assistencial i docència, amb espais de treball per als equips mèdics.

Futur Centre de Protonteràpia de Catalunya

A la segona planta, es traslladaran els serveis d’atenció ambulatòria, amb l’Hospital de dia i les Consultes externes. I a la tercera i quarta planta, l’Hospitalització a Domicili, el Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) i també s’hi ubicarà una àrea de recerca i innovació amb laboratoris de tecnologia i espais de simulació. Aquests espais tindran 2.200 m2. El nou edifici allotjarà els dos equips de radioteràpia de protons que Catalunya rebrà en el marc del conveni col·laboració que van signar el Ministeri de Sanitat, juntament amb el Departament de Salut i els departaments de salut d’altres 6 comunitats autònomes, amb la Fundació Amancio Ortega Gaona, l’any 2021.

Centre de protons dins la xarxa oncològica pública

El Centre de Protonteràpia de Catalunya serà un centre independent que donarà servei a tota la xarxa d’hospitals integrats al sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).

El Parc Sanitari Pere Virgili es va constituir el 1999, iniciant l’hospitalització sociosanitària l’any 2000. Des de llavors l’entitat ha anat ampliant la seva cartera de serveis. El 2006 es van crear les unitats de Cures Pal·liatives i de Llarga Estada, i es va iniciar l’activitat de l’Hospital de Dia i dels equips d’Avaluació Integral Ambulatòria (EAIA). El 2017 es va iniciar l’hospitalització domiciliària i el 2020 es va posar en marxa la Unitat d’Atenció Intermèdia Oncològica.

El 2018 es va integrar l’Atenció Primària provinent de l’antic PAMEM, i des de llavors formen part del Parc quatre equips d’atenció primària, ubicats en tres CAPs (Barceloneta, Vila Olímpica i Larrard), a més d’un CUAP (Gràcia). L’any 2021 es va posar en marxa un nou servei de rehabilitació ambulatòria i domiciliària que dona cobertura a la població de referència de Barceloneta i Vila Olímpica.

Comparteix a: